Ország-világ

2016.08.07. 16:27

Brazília zuhanórepülésben: világhatalmi álmok helyett felfordulás, korrupció és válság

Ezidáig még soha nem rendezte az olimpiát Dél-Amerikai ország, Brazília gazdasági teljesítménye 2009-ben még szárnyalt, nagy reményekre engedett következtetni. Azóta viszont száz éve nem látott mélységbe zuhant, az országot még korrupciós botrány, politikai válság, zikavírus és terrorveszély is súlytja. Ilyen baljóslatú hangulatban még nem kezdődött ötkarikás verseny.

Lévay Gizella

A megaország


Brazília Dél- és Latin-Amerika legnépesebb és legnagyobb kiterjedésű országa. 206 millió lakosával a világ 5. legmagasabb népességű országa Kína, India, az USA és Indonézia után. A brazil népesség 60 százaléka 29 évnél fiatalabb. Jelentős olajkincset fedeztek fel a kétezres években az Atlanti-óceán alatt, közel Rio de Janeiróhoz. Jelentős olajexportőr vált az országból. Brazília természeti kincsekben és nyersanyagban rendkívül gazdag. Itt található a világ második legnagyobb vasérctartaléka.

Pelé és Ronaldo (az igazi),  vérpezsdítő szamba, karnevál, Lucélia Santos, a Rabszolgasors Isaurája, a misztikus regényeiről híres Paulo Coelho, az öt kilométer hosszú Copacabana és a favellák dimbes-dombos sorai – csak kapásból villantunk fel pár brazilikumot, ami legtöbbünknek beugrik, ha Dél- és Latin-Amerika legnagyobb paradicsomáról beszélünk.


Bár az utóbbi években épp e paradicsom változott pokolivá, mára e színes mozaikot sötét képek árnyalják. 2009-ben, amikor Madrid, Tokió és Chicago ellenében Rio de Janeiro kapta meg az idei nyári olimpiai játékok rendezési jogát, Brazíliában még dübörgött a gazdaság, a jóslatok 2016-ra a világ egyik legerősebb gazdaságát vizionálták. A globális válság előtti években az ország egyre gyorsuló arányban tudott növekedni, a szegénységet jelentősen csökkentve Brazília már világhatalmi álmokat dédelgethetett. Ma viszont politikai felfordulás, nagy munkanélküliség és infláció, egy évszázada nem látott válságban lévő gazdaság – tavaly 3,8 százalékkal csökkent a nemzeti össztermék – és korrupciós botrány, zikavírus és terrorveszély árnyékolja be az ötkarikás versenyt.

Napfürdőzők a Rio de Janeiró-i Copacabana tengerparti strandon. Fotó: MTI/EPA/Herbert Knosowski

Napfürdőzők a Rio de Janeiró-i Copacabana tengerparti strandon. Fotó: MTI/EPA/Herbert Knosowski

A szociális kiadásokat növelték

Mi történt, rosszul ítélték meg az ország stabilitását, gazdasági erejét? Hol és ki hibázott?– tettük fel a kérdést Nagy Sándor Gyula Latin-Amerika-szakértőnek, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatójának. – Hét évvel ezelőtt senki nem gondolta, hogy ez a hatalmas gazdasági összeomlás bekövetkezik, 2014-re pedig egy durva politikai és korrupciós válság is tetézte a bajokat – fogalmazott a Budapesti Corvinus Egyetem docense, aki hozzátette: – 2002-ben, amikor Lula da Silva került hatalomra, munkáspárti kormányként jóléti rendszerváltást kívánt bevezetni, a szociális kiadásokat akarta növelni. Minderre akkor még megvolt a lehetősége, a Bolsa-Familia nevű szociális program keretében segélyekkel mintegy 50-60 millió embert emelt ki a mélyszegénységből. Ez akkor nem volt drága program, a GDP-nek mindössze 1 százalékát jelentette.


A szakember hangsúlyozta: a  problémát azonban nem ez okozta, hanem, hogy a brazil gazdaság alapvetően nyersanyag orientált, vagyis kimagasló az agrár termékek, a kakaó, a szójabab, a kávé, valamint a feldolgozott acéltermékek, kőolajszármazékok exportja, ez hozta az óriási bevételt, ez volt a gazdasági szárnyalás kulcsa. Ennek azonban ára volt, az ország nem iparosodott, a kereskedelem és az ipari termékek aránya csökkent. 2013-ban Kína külkereskedelmének egynegyedét (!) jelentették a brazil termékek. Azóta Kínában is lassult a gazdaság.

Eduardo Kobra brazil graffitiművész az olimpiára készített Etnias (Etnikumok) című festményének részlete a Rio de Janeiró-i Porto Maravilha negyedben. Kobra reméli, hogy művével bekerül a Guinness Vil

Eduardo Kobra brazil graffitiművész az olimpiára készített Etnias (Etnikumok) című festményének részlete a Rio de Janeiró-i Porto Maravilha negyedben. Kobra reméli, hogy művével bekerül a Guinness Világrekordok Könyvébe az egyetlen művész által festett legnagyobb graffiti kategóriában.

Fotó: MTI/EPA/Diego Azubel

Nagy Sándor Gyula szerint Brazíliában nem ügyeltek arra, hogy a bevételekből ne csak rövidtávú kiadásokat, segélyeket finanszírozzanak, hanem olyan programokat is, amelyekben megjelenik a hosszútávú stratégia, mint például a munkahelyteremtés, az oktatás és az egészségügy. Köztudott, hogy Latin-Amerika legrosszabb oktatási rendszere Brazíliában található. Az exportorientált brazil gazdaságot pedig nagyon rosszul érintette, hogy a nyersanyagok világpiaci ára zuhanórepülésbe került, és kevesebb bevételre tett szert az ország, a programok fenntarthatósága került veszélybe, 2013-ban és 2014-ben az adóbevételek nyolc százalékkal estek. A nagy kőolajvállalatok nem fektettek be a brazil gazdaságba, mert 120 helyett 50 dolláros olajáron már nem érte meg. A szociális modell kifulladt.


Idén 20 százalékkal kevesebb lehet az egy főre jutó GDP, mint 2010-ben – vázolta a The Economist. A gazdasági szaklap szerint már a görög válsághoz közelít a brazil helyzet.

A legnagyobb korrupciós botrány

 A csökkenő bevételek ellenére tovább növelték a kiadásokat. Az állami büdzsében értelemszerűen hiány keletkezett. A Latin-Amerika szakértő kiemelte, hogy a gazdasági válság okozta krízist tovább mélyítette a világ egyik legnagyobb korrupciós botránya, a 2014-ben kirobbant Petrobras-ügy. Az állami olajvállalat, a Petrobras túlárazott szerződéseket kötött az ország vezető építőipari cégeivel, és ezekből a több milliárd dollárra rugó pénzekből nemcsak a cégvezetők, hanem magas rangú politikusok is részesültek. Szakemberek szerint lehetetlen, hogy Dilma Rousseff jelenlegi elnök tiszta maradt volna az ügyben, ugyanis abban az időben a Petrobras igazgatótanácsának tagja volt, azonban nem emiatt, hanem a költségvetési törvény megsértése miatt tisztségéből hat hónapra felfüggesztette a brazil szenátus, amennyiben beigazolódnak a vádak, leváltják.

Egy brazil rendőr a Silver Cloud óceánjáróval, az amerikai női és férfi olimpiai kosárlabdacsapat szálláshelyével a háttérben a Rio de Janeiró-i Praca Maua kikötőben. Fotó: MTI/EPA/Antonio Lacerda

Egy brazil rendőr a Silver Cloud óceánjáróval, az amerikai női és férfi olimpiai kosárlabdacsapat szálláshelyével a háttérben a Rio de Janeiró-i Praca Maua kikötőben. Fotó: MTI/EPA/Antonio Lacerda

 – Szenátorok, volt kormánytagok, nagyvállalatok vezetői, jobb és baloldali politikusok voltak érintettek az ügyben, többet közülük 25-30 éves börtönbüntetésre ítéltek. Ez is mutatja, hogy Brazília egy demokratikus köztársaság, működik a jogrendszere, alapvetően független a bíróság és a rendőrség – fogalmazott a szakember, aki úgy véli, hogy a 2014-es foci világbajnokság, és az idei olimpia megrendezése nem hatott negatívan az ország gazdaságára. Ugyan a köztudottan rossz infrastrukturális háttérrel rendelkező országban a milliárdokat nem ebbe, hanem a stadionokba fektették, az olimpiának helyszínt adó Rio de Janeiró később vonzani fogja a nemzetközi befektetőket, utakat, metrót és repteret építettek.

Egy szegénynegyed a közismert favellákkal Rio de Janeiróban a Maracana Stadionnal a háttérben. Fotó: MTI/EPA/Antonio Lacerda

Egy szegénynegyed a közismert favellákkal Rio de Janeiróban a Maracana Stadionnal a háttérben. Fotó: MTI/EPA/Antonio Lacerda

A dolgozókat kényszerszabadságra küldik

Nagy Sándor Gyula az olimpia ideje alatt nem tart terrortámadástól.  Azt mondja, Brazíliában nehezebb dolga lenne az Iszlám Államnak, ha terrorcselekményre készülne, mert bár az ország határai méretei miatt kevésbé védettek, a lakosság másmilyen, mint az európaiak. Az Iszlám Állam és egyéb terrorcsoportok továbbra is működnek, Brazíliában is vannak iszlám hívők, alapvetően bevándorlók, részben szírek is, de nem jellemző, hogy bármilyen fundamentalista mozgalom lenne, legalábbis erről a sajtóban és a diplomáciai körökben sem tudnak.

Hozzátette: Nagyon komoly a brazilokban az élethez való kötődés. Terrortámadás Brazíliában régóta nem történt. Bandaháborúk vannak, de a terrortámadás nagyon ritka. Nincs olyan táptalaj, nincsen olyan elszeparálódott, szegregált rész, mint Párizsban, Berlinben vagy Belgiumban, ahol a terroristák el tudnak bújni. Nagy Sándor Gyula szerint egy brazil biztosan nem fog öngyilkos merényletet elkövetni, még akkor sem, ha muszlim hívő. – Legutóbb májusban jártam Rióban, bejártam az olimpia készülő helyszíneit, már akkor is elég jól álltak vele, éppen a reptéri utat újították fel, nagyüzemben még a metrót építették. Attól tartanak, hogy a rengeteg turista miatt majd a város le fog állni, ezért a játékok idejére a közalkalmazottakat és a belvárosi irodák dolgozóinak jelentős részét két hét kényszerszabadságra küldik, hogy utazzanak el, mert addig sem használják a közszolgáltatásokat. Az olimpiai versenyekre a jegyek 20-25 százalékát ingyen adják majd a helyieknek – részletezte a szakember, aki májusban még egy pánamerikai atlétikai döntőt is megnézett. Mint mondta, egy helyi kis zenekar néhány hangszerrel, kongával, trombitával akkora hangulatot teremtett, hogy a végén az ötvenezres stadionban a nézők a székeken táncoltak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában