Ország-világ

2016.08.30. 13:58

A NATO légi hadgyakorlatot kezdett Csehországban

A NATO nagyszabású légi hadgyakorlatot kezdett kedden Csehországban. Az Ample Strike 2016 fedőnevű, szeptember 20-ig tartó hadgyakorlaton a NATO 17 tagállama - köztük Magyarország - légierejének mintegy 1500 katonája vesz részt.

A légi hadgyakorlat célja összehangolni a repülőgép- és helikopter-pilóták tevékenységét az előretolt földi navigációs pontokkal a szárazföldi műveletek támogatására - közölte a cseh védelmi minisztérium.


A NATO fennállása óta ez az első olyan hadgyakorlat, amelyen aktív tartalékosok is részt vesznek. 


A hadgyakorlatra Csehországba érkezett mintegy harminc külföldi repülőgép és helikopter a dél-morvaországi Námest nad Oslavou kisváros katonai repülőterén állomásozik, és a műveletekbe szeptember 5-e és 16-a között kapcsolódnak be. A gyakorlatozás közben a harci gépek több más katonai repülőteret is használni fognak. Hasonló légi hadgyakorlatokat 2003 óta tartanak Csehországban. 


Cseh békeaktivista mozgalmak ismételten arra hívják fel a figyelmet, hogy ezek a NATO-hadgyakorlatok cseh területen törvényellenesek, mert csak a kormány hagyta jóvá őket, holott a hatályos törvények szerint erre a cseh parlamentnek kellene engedélyt adnia. A bírálatokat a cseh védelmi minisztérium alaptalannak minősítette és elutasította. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában