Ország-világ

2016.07.07. 09:38

Vezető német katonai szerepet sürget a litván elnök

Egy nappal a varsói NATO-csúcs előtt vezető német katonai szerepet sürgetett Európában a litván elnök.

A dpa német hírügynökségnek adott, csütörtökön közölt interjújában Dalia Grybauskaite ezzel összefüggésben kijelentette: "Úgy vélem, elérkezett az idő arra, hogy Németország jobban bízzon önmagában, és ne a múltba tekintsen mások történelmi érzékenységére hivatkozva".


A litván államfő annak a nézetének adott hangot, hogy csak egy olyan nagy és gazdaságilag erős ország, mint Németország képes pótlólagos politikai és katonai szerepet vállalni, olyan szerepet, amelyre Európának ma szüksége van. 


Grybauskaite szerint a mostani egy olyan új korszak, amelyben Európa új feladatokkal néz szembe, és fel kell készülnie arra, hogy megvédje magát. Az államfő - mint a dpa hírügynökség hozzáfűzte - ezzel a kijelentésével a NATO és Oroszország közötti konfliktusra utalt. 


Németországnak nincs más választása, minthogy katonai szerepet vállaljon - hangoztatta a litván elnök, aki szerint védelmi kérdésekben Európa többé nem támaszkodhat kizárólag az Egyesült Államokra.


Az Oroszországhoz fűződő viszony a pénteken kezdődő NATO-csúcs egyik legfőbb témája. A dpa szerint az állam- és kormányfők egyfajta, Oroszországgal szembeni "elrettentési stratégiáról" folytatnak majd tárgyalásokat. Ennek része annak jóváhagyása, hogy Lengyelországban, illetve a balti államokban NATO-katonák állomásozzanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában