Ország-világ

2016.07.08. 12:43

Újabb környezetvédőt gyilkoltak meg Hondurasban

Öt hónapon belül már legalább a harmadikat.

A 49 éves Lesbia Yaneth Urquia holttestét egy szemétdombon találták meg csütörtökön Marcala város közelében, Tegucigalpától 100 kilométerre nyugatra. A környezet és az emberi jogok védelmezőjeként ismert nő kedden tűnt el, azután, hogy biciklizni indult. 


Urquia ellenezte, hogy vízerőművek épüljenek az őslakosok földjén. Megölése ügyében öt férfit vettek őrizetbe, köztük egy vitatott vízerőmű képviselőjét. 


A most megölt aktivista társa volt a március elején meggyilkolt Berta Cáceres "zöld Nobel-díjas" környezetvédelmi aktivistának. Két héttel Cáceres megölése után lelőtték a Hondurasi Népi Szervezet Indián Tanácsa (COPINH) környezetvédő csoport egy harmadik aktivistáját, Nelson Garciát is. 


A csoport nemzetközileg elismert vezetője, Caceres megölése miatt másnap több százan vonultak ki tiltakozásképpen a latin-amerikai ország fővárosának utcáira.


Caceres, akit korábban többször is halálosan megfenyegettek, tavaly elnyerte a zöld Nobel-díjként emlegetett Goldman Környezetvédelmi Díjat arra irányuló erőfeszítéseiért, hogy megakadályozzák egy gát felépítését, amely több száz indián lakhelyét veszélyeztetné. A gátépítési projektet a Caceres vezette tiltakozások nyomán egy időre felfüggesztették, több külföldi résztvevő visszalépett a projekttől.


Nelson Garcíát két férfi lőtte le március 16-án, amikor hazatért otthonába. Aznap olyan indiánoknak segített elszállítani személyes holmijukat, akiket a rendőrség távozásra szólított fel az általuk úgymond jogtalanul használt földről. 


A környezetvédő csoport szerint a hondurasi hatóságok folyamatosan zaklatják az indián lakosokat és azokat a csoportokat, amelyek védik a természetet, földeket próbálnak visszanyerni művelés céljára. 


Lesbia Yaneth Urquia haláláért a COPINH a hondurasi parlament alelnökét, Gladys Lopezt, az alelnöknőnek a vitatott vízerőművet birtokló férjét és a kormányt teszi felelőssé. 


A Global Witness nevű londoni civilszervezet összesítése szerint Hondurasban 101 környezetvédő aktivistát öltek meg 2010 és 2014 között. A közép-amerikai ország az egyik legveszélyesebb hely a világon, naponta 16 gyilkosság történik ott.


A civil szervezet adatai szerint világszerte hetente három környezetvédő esik politikai gyilkosság áldozatául.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában