Ország-világ

2016.07.21. 16:55

Török puccs: Jóváhagyta a török parlament a rendkívüli állapot bevezetését

Jóváhagyta csütörtökön a török törvényhozás azt az indítványt, amely három hónapra rendkívüli állapotot vezet be Törökországban.

A dpa hírügynökség számba vette azokat a területeket, amelyeket érinthet a rendkívüli állapot:


    - kijárási tilalom rendelhető el;

    - a járműforgalmat bizonyos időre, vagy bizonyos vidékeken meg lehet tiltani;

    - be lehet tiltani gyűléseket és demonstrációkat, akár a szabad ég alatt, akár zárt helyiségekben tartanák őket;

    - a biztonsági erők személyeket átvizsgálhatnak, járműveket, ingatlanokat átkutathatnak, az esetleges bizonyítékokat elkobozhatják;

    - bizonyos területeket lezárhatnak, vagy kiüríthetnek;

    - a szárazföldi, a tengeri és a légi forgalmat ellenőrizhetik;

    - nyomtatott írott termékeket, így újságokat, magazinokat vagy könyveket betilthatnak, avagy megjelenésüket engedélyhez köthetik;

    - a rádió- és televíziós állomások műsorsugárzását, szövegek, képek, filmek, hanganyagok terjesztését ellenőrizhetik, szükség esetén korlátozhatják, vagy teljesen betilthatják.

Az 550 tagú török törvényhozásban a képviselők nagy többségge támogatta az egész országra kiterjedő rendkívüli állapot bevezetését a múlt a pénteki sikertelen puccskísérlet nyomán.


Recep Tayyip Erdogan török elnök szerda este jelentette be a rendkívüli állapot bevezetését. Az államfő a különleges jogrend lehetővé teszi a hatóságoknak, hogy gyorsan és hatékonyan lépjenek fel a puccsisták támogatóival szemben.Még mindig több mint ezer állami alkalmazott nem jelentkezett munkára


Még mindig több mint ezer állami alkalmazott nem tért vissza munkahelyére, miután Ankara hétfőn határozatlan időre felfüggesztette több mint hárommillió török közalkalmazott éves szabadságát - mondta csütörtökön Mehmet Simsek török miniszterelnök-helyettes Ankarában a külföldi sajtó képviselőinek.


Binali Yildirim török miniszterelnök úgy nyilatkozott, minden köztisztviselőt eltávolítanak posztjáról, aki bármilyen módon köthető a puccskísérletért Ankara által felelőssé tett Fethullah Gülen Egyesült Államokban élő hitszónokhoz és az általa kiépített "árnyékállamhoz".


Simsek a szerda késő este meghirdetett 3 hónapos rendkívüli állapotra reagálva kizárta a kínvallatások és kijárási tilalom lehetőségét.


Ankara felfüggeszti az Emberi Jogok Európai Egyezményének végrehajtását


Törökország a rendkívüli állapot bevezetése miatt felfüggeszti az Emberi Jogok Európai Egyezményének végrehajtását azokban az esetekben, amelyeknél ez más nemzetközi szerződésből fakadó kötelezettségeivel nem ellentétes - jelentette be csütörtökön Numan Kurtulmus miniszterelnök-helyettes.


A politikus rámutatott, hogy Franciaország is pont ezt tette, amikor a novemberben Párizsban elkövetett terrortámadás után rendkívüli állapotot hirdettek az országban. Kurtulmus reményét fejezte ki, hogy mielőbb, egy-másfél hónapon belül meg lehet szüntetni a rendkívüli állapotot, amelyről ma dönthet a török törvényhozás.


Recep Tayyip Erdogan török elnök szerda este jelentette be, hogy három hónapra rendkívüli állapotot vezetnek be Törökországban a múlt hét végi puccskísérlet miatt.


Kurtulmus arról is beszélt, hogy a török kormány át akarja alakítani a fegyveres erők szerkezetét.


Török puccs: elítélték a Görögországba szökő török katonákat


A katonákat illegális határátlépésben mondták ki bűnösnek. Enyhítő körülmény, hogy fenyegetés elől menekültek.


Két-két hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte csütörtökön egy görög bíróság azt a nyolc török katonát, aki a múlt hét végi puccskísérletet követően katonai helikopterrel szökött át Görögországba.


A katonákat illegális határátlépésben mondták ki bűnösnek. Az ítélet szerint a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe azt a tényt, hogy fenyegetés elől menekültek.


A pilótát a légi közlekedés szabályainak megsértésével is vádolták, de ebben a vádpontban ártatlannak találták.


Az ítélet végrehajtását három évre felfüggesztette a bíróság, de a katonák őrizetben maradnak, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják.


Törökország a dezertőrök mielőbbi kiadatását követeli Athéntól. A katonák azt állítják, nem vettek részt a puccskísérletben, de félnek a Törökországban zajló tisztogatások miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában