Ország-világ

2016.07.24. 18:26

Százezer parabolaantennát zúztak be Iránban

"A szatellitadások többsége gyengíti a család alapját, és zavarja a fiatalokat tanulmányaik végzésében."

Az iráni hatóságok bezúztak százezer parabolaantennát és más, műholdas adás vételére alkalmas eszközt, amelyeket az állampolgárok önszántukból szolgáltattak be - írta vasárnap a basijnews.ir című iráni híroldal.

Az Iráni Forradalmi Gárdához kötődő Baszidzs milícia honlapja szerint egymillióan vettek részt az antennaleszerelő kampányban.

"A szatelliten át fogható csatornák általában a korrupciót segítik elő, és tönkreteszik társadalmunk kultúráját" - indokolta a kezdeményezést a milíciát vezető Mohammad Reza Nagdi tábornok a teheráni hivatalos megsemmisítő ceremónia előtt tartott sajtótájékoztatón.

"Ezek miatt nő a válások száma, terjed a kábítószer-fogyasztás és nő a bizonytalanság" - vélte Nagdi.

"A szatellitadások többsége gyengíti a család alapját, és zavarja a fiatalokat tanulmányaik végzésében" - érvelt tovább.

"Közvélemény-kutatások szerint a csatornák által befolyásolt gyerekek tiszteletlenek az iskolában és szüleikkel szemben" - mondta.

A Baszidzs milícia vezetője emellett bírálta Ali Dzsannati iráni kultuszminiszter pénteki javaslatát, amely szerint lazítani kellene a 80 milliós iráni lakosság "70 százaléka által semmibe vett" szabályozáson.

Bár kevesen veszik figyelembe, de Iránban törvény tiltja a műholdvevő készülékek birtoklását és eladását, a jogszabályt megszegők akár súlyos pénzbírsággal is számolhatnak. A rendőrség rendszeresen lecsap a parabolaantennák tulajdonosaira.

Iránban több tucat műholdas sugárzású külföldi csatorna fogható. A keményvonalasok gyakran kárhoztatják ezek szerepét az iráni kultúra elferdítésében és az iszlamista értékek erodálásában, míg Haszan Róháni mérsékelt elnök és tábora haszontalannak és kontraproduktívnak tartja a műholdvevő eszközökre vonatkozó tilalmat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában