Ország-világ

2016.07.29. 21:44

Rendőri védelmet kapott Migaloo, a híres albínó bálna

Ausztrália egyik kedvenc állatát a parti őrség naszádjai kísérik péntektől, mivel a bámészkodókkal teli turistahajók túlságosan közel mentek hozzá.

Rendőri védelmet kapott Ausztráliában a tolakodó turistahajók miatt Migaloo, a híres albínó bálna, amely - mint minden évben 1991 óta - idén is feltűnt az antarktiszi vizekről a melegebb északi vizek felé vonuló hosszúszárnyú bálnák közt.

Ausztrália egyik kedvenc állatát, leghíresebb bálnáját a parti őrség naszádjai kísérik péntektől, mivel a bámészkodókkal teli turistahajók túlságosan közel mentek hozzá. A féltve őrzött állatot Queensland és a szövetségi állam hajói együtt védelmezik rajongóitól, 500 méteres védett övezet alakítva ki körülötte.

A jelenlegi jogszabályok szerint a hajók legfeljebb 100 méterre közelíthetnek meg bármilyen bálnát Ausztráliában, sőt legalább 300 méteres távolságot kell tartaniuk, ha három vagy annál több hajó tartózkodik a térségben. Migaloo-ra ennél is szigorúbb szabályok vonatkoznak.

Június és augusztus között tömegesen vonulnak Ausztrália keleti partjai mentén a hosszúszárnyú bálnák a hideg antarktiszi vizekről északra, a Nagy-korallzátony északi részei felé, hogy a melegebb tengervízben világra hozzák borjaikat.

Idén különösen sok bálna kápráztatja el mutatványokkal a bálnalesen lévőket, mivel a bálnavadászat betiltásának eredményeként szépen megszaporodott az állomány.

Queensland állam környezetvédelmi minisztere azt mondta, hogy szégyelljék magukat mindazok, akik megszegik a szabályokat és zaklatják a vonuló bálnákat.

A ritka fehér példányt idén a Sydneytől délre fekvő Byron-öbölben látták és kapták lencsevégre. Migaloo neve a Nagy-korallzátony vidékén élő őslakosok nyelvén azt jelenti, "fehér fickó". Sokáig a világ egyetlen albínó hosszúszárnyú bálnájának tartották, egyre nagyobb rajongótábora alakult ki, bár ma már nem az egyetlen ismert fehér példány a világon.

A pigmenthiányos Migaloo 1991 óta szinte minden évben feltűnik Kelet-Ausztrália partjainál. A bőréből vett minták alapján egy 30 év körüli hímről lehet szó.

Az énekükről és élénkségükről ismert, védelem alatt álló hosszúszárnyú bálnák elérhetik a 15 méteres hosszúságot és a 40 tonnás súlyt, akár 80 évig is élhetnek.

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában