Ország-világ

2016.07.21. 15:41

Pistorius-ügy: fellebbez az ügyészség az enyhe büntetés miatt

A dél-afrikai paralimpiai bajnok futót hat év börtönnel sújtották barátnője szándékos megölése miatt. Az ügyészség szerint ez "botrányosan enyhe".

A dél-afrikai ügyészség bejelentette csütörtökön, hogy megfellebbezi az Oscar Pistorius ügyében július 6-án hozott bírósági ítéletet, amelynek értelmében hat év börtönnel sújtották a dél-afrikai paralimpiai bajnok futót barátnője szándékos megölése miatt.

Az ügyészség szerint az ítélet "botrányosan enyhe", és ennek következtében újabb igazságtalansághoz vezet.

Pistoriust tavaly első fokon gondatlanságból elkövetett emberölésben találták bűnösnek, és ötéves börtönbüntetésre ítélték. Az ügyészség megfellebbezte az ítéletet, és kitartott azon megállapítása mellett, hogy a paralimpiai futó szándékos emberölést követett el. A legfelsőbb fellebbviteli fórum decemberi ítéletében helyt adott a fellebbezésnek, és arra jutott, hogy a futó szándékosan végzett barátnőjével. Utóbbi döntés ellen Pistorius és ügyvédei fellebbezni akartak, az alkotmánybírósághoz fordultak, mert szerintük a fellebbviteli bíróság alkotmánysértő módon járt el azzal, hogy elvetette az első fokon eljáró bíróság ténybeli megállapításait, s azokat saját, az elsőfokú ítéletben foglaltaknak ellentmondó ténybeli megállapításokkal bírálta felül. Az alkotmánybíróság az év elején úgy döntött, hogy az elítéltnek nincs joga fellebbezésre a decemberi ítélet ellen.

Az ügyészség most úgy vélte, hogy a július elején kiszabott büntetés nincs arányban az elkövetett bűncselekmény mértékével. Hangoztatta: az ítélet lejáratja az igazságügyi adminisztrációt.

A vonatkozó dél-afrikai törvény szerint a minimálisan kiszabandó büntetés 15 év börtön.

Július 6-án az illetékes bíró, Thokozile Masipa úgy ítélte meg, hogy "noha az áldozat családjának nagy szenvedést jelent lányuk elvesztése, Pistorius élete is romokban hever. A vádlott élete sem lesz már soha ugyanaz. Bukott hős, soha nem lelhet békét a lelke. Egy hosszú idejű börtönbüntetés nem volna alkalmas az igazságszolgáltatásra ebben az ügyben. Akármilyen hangos és kitartó a közvélemény tiltakozása, nem játszhat szerepet a bíróság döntésében" - szögezte le. Mint Masipa mondta, a büntetési tétel kiszabásánál minden lehetséges enyhítő körülményt figyelembe vett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában