Ország-világ

2016.07.28. 00:27

Müncheni ámokfutás - Ansbachi robbantás: egyre több ijesztő dolog derül ki a két elkövetőről

A kapuvári Henye Anikó négy éve él Münchenben: több fontos lapinformációt gyűjtött össze a két merénylőről.

kisalfold.hu


A július 23-án a müncheni Olympia bevásárlóközpont környékén történt ámokfutás tetteséröl idöközben újabb információk láttak napvilágot. A német Focus magazin értesülései szerint a pszichologia kezelés alatt álló iráni származású 18 éves tettes Ali David Sonboly, akit az iskolában társai kiközösítettek és kigúnyoltak, német árjának vallotta magát.


Az árják eredetileg a mai Irán térségéböl származnak. Büszke volt arra, hogy április 20-án a születésnapja egybesett Hitler születésnapjával.


Noha ő is muzulmán vallású volt, felsőbbrendűnek tartotta magát, utálta a törököket és az arabokat, ezért is próbált egy hamis Facebook oldalon keresztül a McDonald’s étterembe céltudatosan nem német fiatalokat odacsalni.


A tettessel a Twitteren közzétett videón egy közeli házban lakóval folytatott kiabálás során a fiú szidta a törököket, valamint azt hangsúlyozta, hogy ő német.


A mély depresszió miatt kezelés alatt álló fiatal saját ámokfutását a norvég Anders Breivik 2011 július 20-án Oslóban és az Utřya nevü szigeten végrehajtott 77 áldozatot követelő ámokfutásának 5. évfordulójára tette.


Ennek 9 halálos áldozata és 35 sebesültje van. Az áldozatok között egy magyar, 3 koszovói, 3 török, 1 görög fiatal és egy 45 éves török nő volt. Ezzel kapcsolatban meg kell említeni, hogy a német média érthetetlen módon sehol sem közölte, hogy a büncslekménynek magyar áldozata is van.


A rendőrség nagyobb pénzösszeget talált a merénylőnél, ami egy menekült esetében meglehetősen furcsa


Az ansbachi robbantás 27 éves szíriai származású tetteséről Joachin Hermann bajor belügyminiszter ma a nyomozás legújabb ismereteit tette közzé: "közvetlenül a robbanás előtt a tettes WhatsApp-on keresztül valakivel kapcsolatban állt, aki jelentősen befolyásolta a merényletet."

A chat szövege arra is utalt, hogy a bombáját még nem akarta felrobbantani, az feltehetően véletlenül lépett működésbe.


A tettes Mohammad Daleel, mobiltelefonján hátrahagyott egy videót, amelyben az ISIS tagjának vallotta magát és elmondta, hogy merényletével a megölt muszlimokért akart bosszút állni.


6 Facebook oldala és 2 okostelefonja és több SIM kártyája is volt. A rendőrség nagyobb pénzösszeget is talált nála, ami egy menekült esetében meglehetősen furcsa, de nagymértékben alátámasztja azt a gyanút, hogy voltak segítői.


A bajor belügyminiszter sajtótájékoztatóján maga is furcsállotta, hogy államilag finanszírozott menekültszálláson hogyan tudta a merénylő a kezdetleges bomba elkészítéséhez szükséges szabadon megvásárolható vegyszereket, elemeket és drótokat észrevétlenül bevinni, tárolni és a robbanószerkezetet elkészíteni.


Terrorizmus szakértök szerint nem kizárt, hogy Bajorországban létezik egy ISIS-csoport, akik az ansbachi robbantás mellett Würzburg közelében egy vonaton elkövetett baltás támadásban is szerepet játszhattak.


Joachin Hermann bajor belügyminiszter kijelentette, hogy felülvizsgálják a visszautasított menedékkérőkkel szemben folytatott eddigi visszafogott kiutasítási gyakorlatukat. Ezeket eddig úgynevezett "megtürési" igazolvánnyal látták el és ideiglenesen Németországban maradhattak.


A szír merénylőnek is ugyanilyen igazolványa volt, de már vissza akarták toloncolni Bulgáriába, ahol korábban menekültstátuszt kapott. Ez is közrejátszhatott abban, hogy két sikertelen önygyilkossági kísérlete után öngyilkos bombarobbantással magával rántson másokat is a halálba.


Információk forrása: Welt.de, Focus.de, Muenchen.de

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában