Ország-világ

2016.07.12. 22:07

Leromboltatná Hitler szülőházát az osztrák belügyminiszter

Az osztrák kormány kedden döntött arról a törvényről, amely lehetővé teszi Adolf Hitler Braunauban álló szülőházának kisajátítását. Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter leromboltatná az épületet.

A kormánydöntéssel az épület sorsa még nem dőlt el, egy  bizottság foglalkozik az ingatlan lehetséges további  hasznosításával.  


A kormány nem pártolja a belügyi tárcavezető javaslatát.  Christian Kern kancellár a keddi kormányülést követően arra hívta  fel a figyelmet, hogy a ház lerombolásával kapcsolatban  műemlékvédelmi aggályok merülhetnek fel. Hasonló fenntartásokat  fogalmazott meg Reinhold Mitterlehner alkancellár is. Sobotka  azonban nem osztja ezen aggodalmakat.  


A Zöldek pártja a Hitler-ház kisajátításáról szóló  törvényjavaslat mellé állt és támogatja a ház lerombolását is. A  zsidó közösségek is kiállnak a ház lebontása mellett.   


Az osztrák ellenállás dokumentációs archívumának (DÖW) vezetője  az Ö1 osztrák közszolgálati rádió keddi műsorában azt javasolta,  hogy Hitler szülőháza egy politikától mentes hely legyen, például  élelmiszerboltként használják a jövőben. Gerhard Baumgartner  szerint egyedül azt kell megakadályozni, hogy a ház neonáci  zarándokhellyé váljon.   


Az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete, az ICOMOS ausztriai  szervezete is Hitler szülőházának lerombolása ellen foglalt állást.  A szervezet úgy vélte, hogy Ausztriának mindent meg kell tennie  azért, hogy az épület az ismeretterjesztés autentikus emlékhelye  legyen, és Ausztria eloszlassa a nemzetiszocialista ideológia  körüli mítoszokat.  


Hitler 1889-ben született a német határon fekvő kisvárosban,  Braunau am Inn-ben. A náci diktátor szülőháza - egy nagyméretű  saroképület - több mint száz éve egy helyi család tulajdonában van.  1972-ben az osztrák kormány bérleti szerződést kötött a  tulajdonossal, és sérült emberek központját rendezte be az  épületben. A megállapodás azonban öt éve felbomlott, mert a  tulajdonos nem adott engedélyt a szükséges felújítási munkákra.  


A kormány április 9-én döntött úgy, hogy kisajátítja az  ingatlant, amely 2011 óta üresen áll. A ház a város történelmi  központjában van, és műemlékvédelem alatt áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában