Ország-világ

2016.07.20. 19:49

Kihalás fenyegeti a nagy fehércápák dél-afrikai populációját

Kihalás fenyegeti a nagy fehércápák dél-afrikai partoknál élő populációját az emberi beavatkozás, az óceán szennyezettsége és a genetikai diverzitás hiánya miatt - figyelmeztet egy szerdán megjelent tanulmány.

Mára mindössze 350-520 nagy fehércápa maradt a Dél-afrikai Köztársaság partjainál, fele annyi, mint azt korábban gondolták a szakemberek, akik az elmúlt hat évben, elsősorban a Fokvárostól 160 kilométerre fekvő Gansbaainál végeztek kutatásokat. 


A Stellenboschi Egyetem tengerbiológusaként dolgozó Sara Andreotti szerint a dél-afrikai fehércápák száma ma már talán túl alacsony ahhoz, hogy a csúcsragadozók helyi populációja fennmaradjon. 


Évente több ezer turista érkezik a dél-afrikai Nyugat-Fokföld tartományba, hogy cápaketrecekben alámerülve lesse meg az óceán elsőszámú ragadozóit; a cápák turistacsalogató ereje ellenére azonban mégis az ember jelenti rájuk az egyik legnagyobb fenyegetést. 


A fürdőzőket és szörfösöket védő hálók több mint ezer nagy fehércápa halálát okozták harminc év alatt Durban partjainál, a 14 millió éves múltra visszatekintő csúcsragadozókra emellett a trófeahalászat és az óceánszennyezés is komoly fenyegetést jelent. 


A tanulmány szerint a dél-afrikai nagy fehércápák populációjának genetikai diverzitása a legalacsonyabb az egész világon, ami sokkal problémásabbá teszi a szaporodásukat és növeli a betegségek valószínűségét. 


A kutatók a hátuszonyuk alapján dokumentálták a térségben élő példányokat. Eredményeik szerint mindössze 333 szaporodásra képes egyed él a dél-afrikai vizekben, ami jóval kevesebb a "beltenyészeti depresszió" kialakulásának megakadályozásához szükséges 500 példánynál. 


A természetes ellenséggel nem rendelkező nagy fehércápák eltűnése komoly hatással lehet az óceáni életre: a táplálékukként szolgáló dél-afrikai medvefókák számának megnövekedésével például csökkenne a halmennyiség. 


A kutatók szerint Ausztrália, Kanada és az Egyesült Államok keleti partvonala mentén még mindig több ezer nagy fehér cápa úszkál. 

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában