Ország-világ

2016.07.07. 14:18

Kambodzsában a kormányfő családtagjai irányítják a gazdaságot

Hun Szen kambodzsai miniszterelnök családtagjait ültette a délkelet-ázsiai ország számos kulcsfontosságú cégének élére - állítja a Global Witness nemzetközi korrupcióellenes szervezet egy csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésében, és figyelmezteti a külföldi befektetőket, hogy legyenek óvatosak kambodzsai üzleti partnereik kiválasztásakor.

"Azt korábban is tudtuk, hogy Hun Szen egyeduralkodó a belpolitika színpadán, de most már nyilvánvaló, hogy ez a helyzet a gazdaságban is" - mondta az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva Patrick Alley, a Global Witness egyik igazgatója és társalapítója.


A kambodzsai gazdasági társaságok pénzügyi adatait elemezve a civil szervezet kiderítette, hogy a kormányfő 21 családtagja több mint száz társaságban van jelen, és ezeknek a cégeknek az üzleti értéke több mint 200 millió dollár (57 milliárd forint).


A phnompeni kormány szóvivője úgy kommentálta az AFP-nek a jelentést, hogy annak célja a miniszterelnök lejáratása. "A szervezet le akarja rombolni a tekintélyt, amelyet a kormányfő a kambodzsai nép körében élvez, de mi nem foglalkozunk ezzel" - mondta.


A Global Witness szerint a szóban forgó családtagok és cégek csak a jéghegy csúcsát jelentik, mert a miniszterelnöknek számos további strómanja van álcégekben. A szervezet jelentésében rámutatott, hogy Hun Szen hozzátartozói és barátai jelen vannak minden jövedelmező szektorban - például a mezőgazdaságban, az energiaiparban, a médiában -, de azokban is - bányászat, szerencsejáték-ipar, ingatlankereskedelem -, amelyeket köztudottan eluralt a korrupció.


"A gazdaságot egy hűbéri rendszerben tartják ellenőrzés alatt, például házassági kötelékek révén" - mondta Patrick Alley.


Hun Szen családja több nagy multinacionális vállalatcsoportnak - Apple, Nokia, Visa, Unilever, Procter and Gamble - kizárólagos partnere a csaknem 15 millió lakosú Kambodzsában.


"Az átláthatóság hiánya és az általános korrupció miatt minden olyan kereskedelmi ügylet, amelyhez a kambodzsai kormánynak köze van, nagyon kockázatos a külföldi befektetők számára" - írta jelentésében a Global Witness. A miniszterelnök köreinek egyeduralkodó szerepe emberi és környezeti kárt is okoz, mert cégeik jó része büntetlenül megsértheti a királyság törvényeit - tették hozzá a dokumentum készítői.


A több mint 30 éve hatalmon lévő Hun Szen fokozatosan erősítette meg befolyását a hazai intézményekben, szájkosarat tett a politikai ellenzékre, és elfojt minden utcai megmozdulást, tiltakozást, még a közösségi médiában is - jegyezte meg az AFP.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában