Ország-világ

2016.07.28. 13:11

Egykori szexrabszolgákat támogat a dél-koreai kormány

A kormány létrehozott egy Japán által finanszírozott alapítványt a szigetország hadserege által a második világháború előtt és alatt bordélyházakba kényszerített nők segítésére.

A dél-koreai kormány csütörtökön létrehozott egy Japán által finanszírozott alapítványt a szigetország hadserege által a második világháború előtt és alatt bordélyházakba kényszerített nők segítésére. A lépést aktivisták élesen bírálták.

Japán 1 milliárd jennel (csaknem 3 milliárd forinttal) támogatja a Megbékélés és Gyógyulás Alapítványát, amelynek létrehozásáról a két ázsiai ország decemberben állapodott meg.

A társaság célja, hogy helyreállítsa a dél-koreai kényszerprostituáltak megtépázott méltóságát és becsületét. A szervezet anyagi hozzájárulással segíti a túlélőket, és különféle ceremóniákkal tartaná életben a holtak emlékét.

Azonban néhány hasonló céllal szerveződött dél-koreai civil csoport ellenzi az új alapítványt és a mögötte húzódó bilaterális egyezményt. Mintegy tíz tüntető tört be a szervezet alapító ülését követő egyik sajtótájékoztatóra, hogy az egész testület felszámolását követelje. A rendbontókat végül a rendőrségnek kellett eltávolítania. Ezenkívül egy férfi paprikaspray-t fújt az alapítvány elnökére, Kim Tae Hjun egyetemi professzor asszonyra, az eset után Kimet kórházban kezelték szemsérüléssel.

Az alapító ülés helyszínéül szolgáló épület előtt is több tucat tüntető gyűlt össze a megegyezés semmissé nyilvánítását követelve. A demonstrálók szerint a megállapodás nem veszi figyelembe a kényszerprostituáltak véleményét. Ezzel szemben Kim a sajtótájékoztatón elmondta, hogy mintegy negyven túlélővel beszélt, akik támogatásukról biztosították a kezdeményezést.

A Tokió és Szöul közötti egyezmény után több, a problémában érintett ország - köztük Tajvan és a Fülöp-szigetek - jelezte, hogy szívesen venne egy hasonló megállapodást.

Történészek becslései szerint a huszadik század első felében mintegy 200 ezer nőt kényszerítettek arra, hogy bordélyházakban tegyen kedvére a japán birodalmi hadsereg katonáinak. A szexrabszolgák többsége koreai volt, de jószerivel a térség minden országából akadt köztük egy-egy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában