Ország-világ

2016.07.11. 20:51

Dél-Szudán elnöke fegyverszünetre utasította csapatait

Salva Kiir dél-szudáni elnök fegyverszünetre utasította a saját csapatainak számító Szudáni Népi Felszabadító Hadsereg (SPLA) erőit hétfőn, és bejelentette, hogy kész folytatni az együttműködést riválisával, az alelnöki tisztséget betöltő Riek Macharral, miután a fővárosban, Jubában újra fellángoltak a harcok.

A Machar és Kiir erői között csütörtökön kezdődött összecsapásokban eddig csaknem háromszáz ember vesztette életét.


Megfigyelők attól tartanak, hogy a jelenlegi események újra véres polgárháború küszöbére sodorhatják a világ legfiatalabb országát. A szegénységgel küzdő Dél-Szudán öt éve, 2011. július 9-én vált függetlenné Szudántól.


"A helyzet mostantól tulajdonképpen már nyugodt. Az SPLA minden parancsnoka utasítást kapott az elnöktől ... a kihirdetett tűzszünetnek megfelelően" - közölte Ateny Wek elnöki szóvivő. Hozzáfűzte: Machar erőinek minden tagját meg kell védeni, akik megadták magukat.


Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hétfőn sürgette a világszervezet Biztonsági Tanácsát (BT), hogy rendeljen el fegyverembargót Dél-Szudánnal szemben, illetve szankciókat azokkal a dél-szudáni vezetőkkel és parancsnokokkal szemben, akik akadályozzák a 2015 augusztusában kötött békemegállapodás végrehajtását. Emellett a világszervezet 13 ezer katonát és rendőrt számláló dél-szudáni missziójának (UNMISS) megerősítését kérte.


"Égető szükségünk van támadó helikopterekre és más eszközökre, hogy teljesíthessük a civilek védelmét szolgáló küldetésünk. Emellett felszólítok minden az UNMISS misszióhoz hozzájáruló államot, hogy tartsanak ki. Mindennemű visszavonulás ugyanis Dél-Szudánnak és a világnak is pontosan a rossz üzenetet juttatná el" - mondta a főtitkár.


A BT a nap folyamán jelezte: megerősíti a világszervezet dél-szudáni misszióját, és azt kérte a régióban található államoktól, hogy készüljenek fel csapataik bevetésére, mert a BT igényt tarthat rájuk.


Egy ENSZ-tisztségviselő közölte, hogy egy kínai békefenntartó meghalt, 12 társa pedig megsebesült a dél-szudáni fővárosban zajló harcokban. A kínai védelmi minisztérium értesülései szerint vasárnap este tüzérségi találat érte a világszervezet dél-szudáni missziójában szolgáló kínai kéksisakosok páncélozott harcjárművét. A csapat egy menekülttábort őrzött Jubában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában