Ország-világ

2016.07.08. 08:14

Dallasi erőszak: Lőtt sebek miatt meghalt a rendőrökkel "tárgyaló" orvlövész

Rendőrségi bejelentés szerint meghalt az a dallasi orvlövész, aki a rendőrök elleni támadást követően elbarikádozta magát egy parkolóház garázsában. Halálának körülményeiről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy lövések okozták.

A dallasi rendőrség péntek hajnalban bejelentette: az az orvlövész, akivel először hosszan tárgyaltak, majd mintegy negyvenöt percen keresztül lövöldözésbe keveredtek, belehalt a lövöldözésbe. Nem világos, hogy a rendőrök lövéseibe halt-e bele, vagy önmaga által okozott sebesülésbe. A rendőrség nem részletezte, hogy a férfi öngyilkos lett-e, vagy egy véletlen lövés okozta a halálát. 


A férfi személyazonosságáról még nem közöltek információkat. A már letartóztatott gyanúsítottakról annyit lehet tudni, hogy egyikük afroamerikai.


10:10 - Obama elnököt is tájékoztatták a dallasi lövöldözésekről és a halálos áldozatokról


Tájékoztatták a NATO-csúcstalálkozó miatt Varsóban tartózkodó amerikai elnököt a dallasi erőszakkal kapcsolatos fejleményekről - közölte pénteken a Fehér Ház szóvivője, Josh Earnest.


Közleménye szerint Barack Obamának részletesen beszámoltak a texasi Dallasban történtekről, mindenekelőtt arról, hogy orvlövészek öt rendőrt megöltek a rendőri túlkapások miatti tüntetés alatt megindított támadásukban. 


"Az elnök azt kérte munkatársaitól, hogy amint új információk állnak rendelkezésre, azonnal tájékoztassák őt a helyzetről" - tette hozzá a szóvivő.


Brown ezúttal közölte azt is, hogy az amerikai rendőri erőszak elleni tüntetés alatt elkövetett támadásokat vélhetően egyeztették, valamennyi áldozatot ugyanis hátulról lőtték meg.


Közben folytatódik a rendőrség és az egyik, még szabadlábon lévő orvlövész alkudozása. A férfi és a rendőrök között mintegy negyvenöt percig tartó lövöldözés volt, az orvlövész nem akarja megadni magát, jóllehet, azt ismételgeti, hogy "hamarosan vége lesz". 


Az egyik televíziónak nyilatkozó Steve Moore, egy visszavonult FBI-ügynök megerősítette: a támadásokat jóval korábban eltervezték, s "csak" az alkalomra vártak, amikor végrehajthatják.


09:25 - Orvlövészek négy rendőrt agyonlőttek, hetet megsebesítettek


A legfrissebb hírek szerint két elkövetőt letartóztattak, de eggyel a rendőrség még tárgyalásokat folytat, amelyeket időnként fegyverropogás szakít meg.


A dallasi rendőrfőnök, David Brown jelentette be a hírt, hogy letartóztatták a két orvlövészt, de mindjárt hozzátette, hogy egy nőt is őrizetbe vettek és további gyanúsítottjai is vannak a lövöldözésnek. Egyikük azt állította, hogy robbanószerkezeteket is elhelyeztek, "a városban mindenütt".

Lövöldözés Dallasban - Galéria


A káosz a texasi nagyvárosban helyi idő szerint este kilenc órakor tört ki, mert az orvlövészek tüzet nyitottak a békés tüntetőket kísérő rendőrökre. Előzőleg több ezren vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak az elmúlt napokban elkövetett amerikai rendőri erőszak ellen: kedden a louisianai fővárosban, Baton Rouge-ban lőtt agyon két rendőr intézkedés közben egy férfit, csütörtökön reggel pedig az északi Minnesota államban lévő Falcon Heightsben (St. Paul városa mellett) forgalmi igazoltatás közben lőtte le a rendőr a jogosítványát kereső autóst. Mindkét esetben a rendőrök fehérek, az áldozatok fekete bőrűek voltak. 


Dallasban a Fox televízió helyszínről tudósító riporterének megfogalmazásában "elszabadult a pokol". Gregg Abbott, Texas állam kormányzója egységre szólította a lakosságot. David Brown rendőrfőnök és Mike Rawlings polgármester sajtótájékoztatón igyekezett megnyugtatni a helyieket, de ennek egyelőre nem sok foganatja lett. A városban fokozott maradt a rendőri jelenlét, a magasban helikopterek cirkálnak. Az Egyesült Államok szövetségi Légügyi Hatósága átmeneti repülési korlátozásról döntött, ennek értelmében Dallas felett egyelőre nem repülhetnek át utasszállító repülőgépek. A Facebook közösségi portál is fokozott ellenőrzést vezetett be felhasználói körében.


Rendőrségi hírek szerint a támadók célja az volt, hogy minél több rendőrt öljenek meg. Az egyikük egyébként feladta magát, miután a fotóját köröztették.


Egy támadó még tartja magát, robbantásokkal fenyegetőzik


Az amerikai rendőrökre támadó egyik dallasi orvlövészt még nem sikerült kézre keríteni, bevette magát egy mélygarázsba, és tárgyalások folynak vele arról, hogy adja meg magát, de az alkudozás alatt is többször rálőtt a rendőrökre - jelentette be David Brown dallasi rendőrfőnök péntek hajnalban.


Közlése szerint a gyanúsított azt is állította, hogy "a városban mindenütt" robbanószerkezeteket helyeztek el.


Brown ugyanakkor megerősítette, hogy két orvlövészt és egy harmadik személyt letartóztattak a késő este kirobbant lövöldözés után, amelyben négy rendőrt agyonlőttek, további hét pedig megsebesült.


Dallasi erőszak: Letartóztatták a rendőrgyilkosságokkal gyanúsítható két orvlövészt 


Bejelentették azt is, hogy tizenegy rendőrt lőttek meg, és közülük négyen haltak meg, három pedig változatlanul válságos állapotban van.


"A lakosság már nincs veszélyben" - jelentette helyi idős szerint éjjel negyed kettőkor a Fox televízió riportere, miután őrizetbe vették a két orvlövészt. A rendőrség köröztette a gyanúsítottak fotóit; az egyikük feladta magát, a másikat a rendőrök fogták el. 


Az első, kiszivárgott információk szerint a két orvlövész minél több rendőrt akart lelőni. 


A rendőrség az egyik gyanúsított tartózkodási helyéhez közel egy gyanús csomagot is talált, ezt egy tűzszerész egység vizsgálja.


Több rendőr meghalt a dallasi tüntetésen kitört erőszakban


Az első jelentésekkel ellentétben Dallasban nem két, hanem tíz rendőrt lőttek meg, és hárman közülük meghaltak. Hárman válságos állapotban vannak. Két rendőrt megműtöttek.


A rendőrség szerint két férfi nyitott tüzet a rendőrökre.


A Fox televízió helyszíni tudósítása szerint Dallas belvárosában kaotikussá vált a helyzet. A belváros felett helikopterek köröznek.


Washingtonban a Capitoliumhoz vonultak a rendőri túlkapások ellen tüntetők 


A rendőri túlkapások ellen kezdtek tüntetést csütörtök este Washingtonban is, a tiltakozók az amerikai elnöki hivatalnak otthont adó Fehér Ház előtt gyülekeztek, majd átvonultak a törvényhozási épületegyüttes, a Capitolium elé. 


A törvényhozás épülete előtt rendőrök sorfala áll, miután az eleinte békésen tüntetők egy része be is akart hatolni oda.


A szövetségi fővárosban Menjünk a Fehér Házhoz, hogy véget vessünk a rendőri brutalitásnak címmel hirdették meg a tiltakozó akciót. Több százan gyűltek össze, elénekelték A fekete életek is számítanak nevű civil mozgalom közismertté vált dalát, sokan plakátokat vittek, amelyekre a rendőri brutalitás elleni jelszavakat írtak, vagy az elkövető rendőrök felelősségre vonását követelték. Néhányan Fegyverezzék le a rendőröket! feliratú táblákat emeltek a magasba.


A lövöldözés előzményei:


Chicagóban, New Yorkban, a texasi Dallasban, a minnesotai St.Paulban és a louisianai Baton Rouge-ban is tömegtüntetések kezdődtek a rendőri túlkapások miatt.    Kedden a déli Louisiana állam fővárosában, Baton Rouge-ban két rendőr intézkedés közben agyonlőtt egy fegyvertelen férfit, csütörtökön reggel pedig a minnesotai Falcon Heightsben (St.Paul városa mellett) egy rendőr forgalmi igazoltatás közben lőtt le egy férfit. Mindkét esetben a rendőrök fehérek voltak, az áldozatok afroamerikaiak.


Barack Obama elnök amerikai újságíróknak Varsóban - a NATO-csúcsértekezlet helyszínén - nyilatkozva azt mondta: minden amerikainak van oka aggódni, mert nem elszigetelt incidensekről van szó, ezek a bűnügyi igazságszolgáltatás rendszerében meglévő faji egyenlőtlenségek jelei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában