Ország-világ

2016.07.11. 21:46

Botka: nem reális a miniszterelnök-jelöltségem

Botka László nem tartja reálisnak, hogy 2018-ban miniszterelnök-jelölt legyen. Szeged szocialista polgármestere arról is beszélt, lát arra utaló jeleket az MSZP-ben, hogy sokan alibizni akarnak 2018-ban: nem a győzelemre, hanem a parlamenti mandátumra hajtanak.

Az MSZP június 25-i kongresszusán leváltott választmányi elnök az Indexnek adott, hétfőn megjelent interjúban közölte: hogy a tisztújításon tartott beszédében elmondta, hogy 2018  nyerhető, de ehhez egyértelművé kell tenniük, hogy nem a 2010  előtti kormányzást kívánják visszahozni, illetve nem a 2014-es  összefogás-forgatókönyvet kívánják előadni. Akkor bejelentette, hogy ebben nagy szerepet kíván vállalni, méghozzá az első sorban -  idézte fel kongresszusi beszédét, megjegyezve: ezt követően váltották le.  


Botka László "politikatörténeti kuriózumnak" tartaná, ha annak  ellenére mégis miniszterelnök-jelölt lenne, hogy a saját pártja a  vezetőjének sem választotta meg. "Mit írnának rá a szórólapra? Tisztelt választópolgárok, nekünk nem kellett, önöknek jó lesz, üdv. Magyar Szocialista Párt?" - fogalmazott.   


Az ellenzéki politikus elmondta, Molnár Gyula megválasztott  pártelnökkel nem beszélt jövőbeni szerepéről, de álláspontját egyértelművé tette, innentől a szerepe azon múlik, hogy az új elnök milyen irányba viszi a pártot. Botka László hangsúlyozta: ha Molnár Gyula olyan stratégiát folytat, amivel azonosulni tud, akkor határozottan támogatja. "Ha más stratégiát, és erre látok jeleket az elmúlt napokban, akkor lelkesen fogok Szegedről szurkolni" -  tette hozzá.  


Reménykedve, de aggodalommal figyeli az új MSZP-vezetés  munkáját - jelentette ki a volt választmányi elnök, aki lát arra utaló jeleket, hogy sokan  alibizni akarnak 2018-ban. Nem a győzelemre, hanem csak a 20-30  parlamenti mandátumra hajtanak, ehhez azonban nem adja a nevét.   


"Bizonyos szinten mindig jelen van a politikában, hogy számolgatjuk a mandátumokat. Az a probléma, amikor ez minden más  döntést felülír" - jelentette ki.  


Szerinte azok akarják csak túlélni 2018-at, aki a pozíciók  elosztásában gondolkodnak, vagy aki komolyan elgondolkodik például a  baloldali pártok közötti koordinált induláson, a külön listán. A  volt választmányi elnök azt mondta, megdöbbentő számára, hogy  Molnár Gyula is ezt tartja a legbékésebb útnak, hiszen 2014-ben sem  volt sikeres és ezzel szerinte csak Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke  jár jól.  


Azt, hogy helyette Hiller István lett a választmány elnöke, "hatalomtechnikai megállapodások" következményének, Budapest és  néhány nagyobb megye összefogásának tartja. "Ilyen tartalom nélküli  pozícióosztozkodásban én gyenge vagyok, soha nem is vettem részt" -  mondta Botka László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában