Ország-világ

2016.07.01. 18:19

Bomba robbant a Hortobágyon, négy tűzszerész meghalt - fotók

A repeszromboló bomba hatástalanítás közben robbant el. Az elhunyt katonák 30-as éveikben jártak, öt gyermeket hagytak maguk után.

Négy honvédségi tűzszerész életét vesztette, amikor a Hortobágyi Nemzeti Park területén, a volt bombalőtéren péntek délután egy bombát próbáltak hatástalanítani és a szerkezet felrobbant. Egy társuk súlyos sérüléseket szenvedett.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel azt közölte: a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei mentesítési feladatokat láttak el. Az egyik robbanótest, egy 250 kilogrammos repeszromboló bomba, a hatástalanítás közben még tisztázatlan okból felrobbant. Négy tűzszerész meghalt, a balesetben súlyosan megsérült katonát a Magyar Honvédség Egészségügyi Központba vitték.

Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke azonnal vizsgálatot rendelt el, és azonnal a helyszínre indult.

Simicskó István honvédelmi miniszter péntek esti rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette: a négy katonát hősi halottá nyilvánítják, s felterjeszti őket a legmagasabb elismerésre, a Hazáért érdemjelre.

Fotók


Benkő Tibor elmondta: az elhunyt katonák 30-as éveikben jártak, öt gyermeket hagytak maguk után.

A helyszínen most is tartanak a vizsgálatok. Benkő Tibor hozzátette: részletes tényfeltáró vizsgálatot folytatnak le, hogy tisztázzák mi okozhatta a balesetet.

Benkő Tibor és Simicskó István is részvétét fejezte ki az elhunyt katonák családjai, hozzátartozói számára.

Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az MTI-nek korábban azt mondta: a rendőrség közigazgatási eljárás keretében fogja vizsgálni a történteteket, az ügyben a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr főkapitányság lesz az illetékes.

Áder János köztársasági elnök részvétnyilvánításában azt írta: "akik ma életüket áldozták, azok ezt mindannyiunk biztonsága, mások életének megóvása érdekében tették. Négy kiváló tűzszerészt, négy bátor katonát, négy nagyszerű honfitársunkat veszítettük el".

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetősége őszinte részvétét fejezi ki a balesetben elhunytak hozzátartozóinak.

Fotók


A Földművelésügyi Minisztérium kiemelte, hogy a tűzszerészek munkájuk során Magyarországon több ezer hektár értékes területet szabadítottak meg a robbanóanyagoktól, amelyek ezáltal újra biztonságosak lettek - tették hozzá.

A Fidesz-frakció közleményben fejezte ki őszinte részvétét fejezi ki az elhunyt katonák hozzátartozóinak. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) azt hangsúlyozta: "munkavégzés közben - hazájukat és polgáraik biztonságát szolgálva - elvesztett minden élet olyan nagy kár, amely pótolhatatlan".

A Hortobágyi Nemzeti Parkban (HNP) az egykori bombázólőtér tájrehabilitációja során 2013. november 12-én kezdődtek meg a tűzszerészi munkálatok. A honvédségi tűzszerészek 2015 júniusában folytatták a mentesítést.

Hende Csaba akkori honvédelmi miniszter elmondta: a mentesítés két fázisában előbb kézi műszerekkel feltárják és megjelölik a lőszerek, bombák helyét, majd a tűzszerészek megsemmisítik. Addig az időpontig 521 hektáron történt meg a mentesítés, amely során 532 robbanótöltetet és 126 kilogrammnyi egyéb pirotechnikai anyagot, robbanószert találtak.

Fotók


Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára akkor hozzátette: az összesen 3,45 milliárd forintba kerülő projekt keretében több mint 4100 hektár területet mentesítenek és adnak vissza legelőnek a nemzeti parkban. A munkálatok, amelyet az unió finanszíroz, 2018. május 30-án fejeződnek be - mondta akkor a helyettes államtitkár.

Ladocsi Attila igazságügyi tűzszerész az M1 aktuális csatornának nyilatkozva pénteken azt mondta: az elmúlt hatvan évben Magyarországon a Hortobágyon dobták le a legtöbb robbanótestet, és kísérleti lőtér is volt az a terület - tette hozzá.

Kiemelte, hogy a magyar tűzszerészek világszínvonalon a legjobbak közé tartoznak, vagyis ha technikailag és szakmailag elvégezhető egy hatástalanítás, akkor azt jó eséllyel meg is tudják oldani. Így szerinte biztos, hogy nem felkészületlenség vagy kiküszöbölhető emberi mulasztás okozhatta a balesetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában