Ország-világ

2016.07.22. 17:43

Bíróság elé kell állnia az IMF vezetőjének

Christine Lagarde-nak egy vitatott kártalanítási ügyben játszott szerepéről kell számot adni.

Bíróság előtt kell számot adnia Christine Lagarde-nak, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetőjének egy vitatott kártalanítási ügyben játszott szerepéről - határozott pénteken a francia Semmítőszék.

Lagarde-ot közpénzek kezelésével kapcsolatos gondatlansággal vádolják, amiért 2008-ban, még francia gazdasági és pénzügyminiszterként lehetővé tett egy 403 millió eurós (126 milliárd forint) nagyságrendű kártérítési kifizetést az állam részéről Bernard Tapie üzletembernek.

A washingtoni székhelyű nemzetközi pénzügyi intézmény kormányzótanácsát tájékoztatták a "legújabb fejleményekről", és a testület továbbra is bízik abban, hogy Lagarde "képes kötelezettségeit teljesíteni" - mondta Gerry Rice, az IMF szóvivője.

Az IMF-vezér ügyében a kormánytagok ügyeivel foglalkozó francia köztársasági bíróság (CJR) hoz majd ítéletet. Amennyiben Lagarde-ot bűnösnek találják, egy év szabadságvesztéssel és 15 ezer eurós (4,7 millió forintos) pénzbüntetéssel is sújthatják.

A CJR még 2014 augusztusában indított előzetes eljárást Lagarde ellen az Adidas sportszergyártó cég eladása körüli, az államot megkárosító szövevényes kártérítési ügyben.

A párizsi fellebbviteli bíróság 2014-ben úgy döntött, hogy az üzletembernek vissza kell fizetnie az államnak a teljes összeget.

A vitatott kártérítési ügy több mint húsz évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor a marseille-i üzletember eladta az Adidasban birtokolt üzletrészét egy francia állami vállalatnak, amely az akkor még állami tulajdonban lévő Le Crédit Lyonnais bank érdekeltségébe tartozott. A bank később jóval drágábban adta tovább a szóban forgó üzletrészt. Tapie emiatt éveken át perelte az államot, több pert meg is nyert, az államnak 135 millió eurós kártérítést kellett volna kifizetnie, de a fellebbezések késleltetették az ügy lezárását.

Végül 2007-ben Christine Lagarde utasítása alapján választott bírósághoz fordultak a felek annak érdekében, hogy megegyezéssel zárják le az akkor 15 éve tartó pereskedést. A bíróság ekkor 403 millió euró kártérítést ítélt meg Tapie-nak, az akkori baloldali ellenzék feljelentése nyomán azonban a csalás gyanúja miatt indított eljárással semmissé vált az ítélet. A fellebbviteli bíróság ráadásul később úgy ítélte meg, hogy Tapie eredeti kártérítési kérelmét nem fogadhatta volna be a bíróság, miután az Adidas eladási ára - 2,085 milliárd francia frank - 1992-ben megfelelt a cég valós értékének, így a Le Crédit Lyonnais bank leányvállalata nem követett el hibát a felvásárláskor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában