Ország-világ

2016.07.22. 11:47

A venezuelai kormány támogatja a Vatikán bevonását a belpolitikai párbeszédbe

Az ellenzék kérésének eleget téve a venezuelai kormány elfogadta, hogy az országot sújtó válság megoldását célzó esetleges közös párbeszédnél jelen legyen a Vatikán képviselője - jelezte a Dél-amerikai Nemzetek Uniójának (UNASUR) főtitkára.

Ernesto Samper a Nicolás Maduro venezuelai elnökkel helyi idő szerint csütörtökön Caracasban tartott sajtótájékoztatóján "jó előjelnek" nevezte, hogy mindkét oldal támogatja a Szentszék csatlakozását. Mint mondta, a Vatikán jelenléte szerinte "gazdagítja majd" a tárgyalási folyamatot. A Szentszék bevonását az ellenzék szorgalmazta július elején. A nemzetközi közvetítők között van még José Luis Rodríguez Zapatero volt spanyol kormányfő, Leonel Fernández egykori dominikai államfő, illetve Martín Torrijos volt panamai elnök is.


A kolumbiai Samper szerda óta tartózkodik a venezuelai fővárosban a többi mediátorral együtt, hogy a felekkel egyeztetve megfelelő időpontot találjon a párbeszéd megkezdéséhez. A dél-amerikai együttműködési szervezet főtitkára szerint ennek halogatása csak "az ellentétek és az erőszak tovagyűrűzéséhez" vezet.


Samper hangsúlyozta: a nemzetközi közvetítők célja nem az, hogy beavatkozzanak a venezuelai belügyekbe, hanem hogy "segítsék a párbeszéd megteremtéséhez szükséges környezet kialakítását".


A venezuelai szocialista kormány és a Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) nevű jobbközép tömörülés a dél-amerikai országot sújtó politikai és gazdasági válságból szeretne kiutat találni.


A MUD a Vatikán bevonását a párbeszéd egyik feltételéül szabta csakúgy, mint bebörtönzött vezetői szabadon engedését és a parlament autonómiáját. A törvényhozásban január óta többséggel bíró ellenzék emellett ahhoz a népszavazáshoz is ragaszkodik, amelynek célja Maduro eltávolítása.


Az elnök június 13-án a legfelsőbb bíróságon óvta meg a népszavazási kezdeményezést aláírás-hamisításra hivatkozva. A nemzeti választási tanács július 26-án hoz döntést arról, hogy folytatódhatnak-e a referendum előkészületei. Ha a MUD kezdeményezését 4 millióan támogatják, akkor előre hozott választásokra kerülhet sor Venezuelában.


A venezuelai gazdaság az ország legfőbb bevételét jelentő kőolaj árának zuhanásával egy időben mélyrepülésbe kezdett. A súlyos lelmiszerhiánnyal küszködő latin-amerikai államban szinte mindennaposak a tüntetések és a fosztogatások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában