Ország-világ

2016.07.09. 10:24

A terrorizmus visszaszorításán is dolgozik a NAV

Az adóbevallások áttekintése, a dolgozók szabályszerű foglalkoztatásának vizsgálata, és a nyugtaadás ellenőrzése mellett a terrorizmus visszaszorításában is jut szerep a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) - írta szombati számában a Magyar Idők.

A szervezet kötelékében működik ugyanis a Pénzmosás Elleni Információs Iroda, amely a terrorizmus finanszírozásának megakadályozásáért megalkotott egyes nemzetközi előírások végrehajtásának feladatát is ellátja. A speciális egységhez számos pénzügyi információ fut be a különféle tiltólistákon szereplő országokról, szervezetekről vagy a hozzájuk köthető személyekről.


A Magyar Idők azt írta: az utóbbi időszak egyik aggodalomra okot adó folyamatát ez ügyben az jelentette, hogy az Európai Unió területéről százával, más becslések szerint ezrével keltek útra emberek azért, hogy csatlakozhassanak valamelyik terrorszervezethez. A pénzmosás elleni iroda összegzésében - az Europol egyik jelentésére hivatkozva - azt írták: az unióból az afgán-pakisztáni régióba, Csecsenföldre, Líbiába, Maliba, Szomáliába, Jemenbe is sokan utaztak mostanában ilyen célból, a legtöbben azonban az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló iraki-szír területekre igyekeztek.


Kitértek továbbá arra is, hogy a Pénzmosás Elleni Információs Irodának tavaly az Iránnal szemben meghozott uniós korlátozó intézkedésekkel is akadt dolga. A bankvilág szereplői az elmúlt évben több mint 150 esetet jelentettek be, amikor iráni személyek vagy szervezetek szerepeltek a hazai pénzmozgásokban. Az irodánál ugyanakkor megjegyezték, hogy az Iránnal szembeni uniós szankciók idén év elején megszűntek, így immár a bejelentési kötelezettség sem áll fenn - írta a Magyar Idők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában