Ország-világ

2016.07.21. 13:20

A hónap végéig elkészülnek a tankönyvek

Elkészült az idei tankönyvek döntő többsége, július végére az összes, több mint 13 millió tankönyv a könyvtárellátó raktáraiba kerül.

Elkészült az idei tankönyvek döntő többsége, július végére az összes, több mint 13 millió tankönyv a Könyvtárellátó (Kello) Nonprofit Kft. raktáraiba kerül - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) oktatásért felelős államtitkára csütörtökön Debrecenben.

Palkovics László, a tankönyveket gyártó hazai nyomdai konzorcium központjában, az Alföldi Nyomdában tartott tájékoztatón elmondta: az elmúlt három évben kifejlesztett több mint 160 kísérleti tankönyvet már végeleges, javított formában kapják meg a diákok és a tanárok.

A szeptemberben kezdődő tanévben a tanulók több mint kétharmada ingyen kapja meg a tankönyvet, és csökken a kötelezően megtanítandó tantervi rész, ezáltal a tanulók leterheltsége is - jelezte az államtitkár.

Beszélt arról, hogy az elmúlt fél évben az oktatás a közfigyelem középpontjába került, "ilyen figyelem a magyar oktatást soha nem jellemezte".

A köznevelési kerekasztal munkájára is utalva hozzátette: 2018-2019-ben új nemzeti alaptanterv lesz, amelynek a kidolgozása jelenleg is tart, de már szeptembertől lesznek változások az oktatásban.

Palkovics László ezek közül a kötelezően megtanítandó tantervi rész csökkentését emelte ki, azzal a megjegyzéssel, hogy az így felszabaduló idő kitöltését az iskolákra, a tanárokra bízzák.

A pedagógusok eldönthetik, milyen tananyagrészeket hangsúlyoznak, mit gyakoroltatnak, de a kötelezőn túl akár mást is taníthatnak - mondta, megjegyezve: lehet jó a tankönyv, a nemzeti alaptanterv, mégis a tanár a legfontosabb, ugyanis "jó tanár nélkül nincs jó oktatás".

Az államtitkár hangsúlyozta a pedagógus-továbbképzés fontosságát. Tavaly 25 százalékkal több volt a továbbképzésekre jelentkező pedagógusok száma az egy évvel korábbinál, az idén pedig a tavalyihoz képest is 13 százalékkal többen vesznek részt a továbbképzésben - sorolta, majd hozzátette: szeretnék, ha a pedagógus-továbbképzésben a felsőoktatási intézmények nagyobb, 2018-tól pedig kizárólagos szerepet kapnának.

Palkovics László a debreceni sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) január elsejétől nem a minisztérium háttérintézményeként, hanem az Eszterházy Károly Egyetem részeként működik tovább, nagy önállósággal.

Pósán László (Fidesz), az Országgyűlés oktatási bizottságának alelnöke üdvözölte a pedagógus-továbbképzés tartalmi megújításának szándékát, s azt, hogy a kísérleti tankönyvek véglegesítése előtt kikérték a szakma véleményét, amit figyelembe is vettek a módosításkor.

A tankönyvek határidőre történő elkészítése a tanévkezdés biztonságát növeli - tette hozzá a politikus.

Kaposi József, az OFI főigazgatója köszönetet mondott azoknak a pedagógusoknak, akik észrevételeikkel segítették a 2013 óta kidolgozott kísérleti tankönyvek véglegesítését.

Közölte továbbá, hogy az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamon már rendelkezésre állnak az újgenerációs tankönyvek, amelyek teljes terjedelmükben megtekinthetők a nemzeti köznevelési portálon.

Tőczik Zsolt, a Kello ügyvezetője elmondta: az iskolák az idén 12 millió 800 ezer tankönyvet rendeltek, 5 százalékkal többet, mint tavaly. A 400 ezer ingyenes tanári tankönyvvel együtt az idén 13,2 millió tankönyv készül, amelynek az utolsó példányait nyomják, illetve kötik ezekben a napokban.

A tankönyvek kiszállítását augusztus 1-jén kezdik meg az iskolákba, naponta kétszáz iskola kapja meg a mintegy három-négy raklapnyi tankönyvet - jelezte az igazgató.

Hozzátette: a mintegy 11,9 milliárd forint összértékű tankönyvekhez az idén 5 százalékkal olcsóbban juthatnak hozzá a diákok.

Az idén először minden alsó tagozatos tanuló térítésmentesen kapja meg a tankönyveket, a felső tagozaton és a középiskolákban a korábbi aszociális elv alapján juthatnak hozzá az ingyenes tankönyvcsomaghoz a diákok - fűzte hozzá Tőczik Zsolt.

György Géza, a debreceni Alföldi Nyomda elnök-vezérigazgatója kifejtette: az általuk vezetett konzorciumba tömörült hat hazai nyomda rendelkezik a magyar könyvnyomtatási kapacitás 70 százalékával.

A kétszáz kamionnyi tankönyv elállításához ötszáz tonna papírt használtak fel, s a tankönyvkészítéssel 1500 embernek biztosítottak három hónapon át munkát - tette hozzá a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában