Ország-világ

2016.06.14. 14:23

Vége a kétnapos munkahétnek Venezuelában

A közalkalmazottaknak ezentúl szerdán, csütörtökön és pénteken is fel kell venniük a munkát, viszont munkaidejük csupán délután egyig tart.

Lazított a venezuelai kormány a súlyos belpolitikai és gazdasági válságba süllyedt dél-amerikai országban néhány hónapja bevezetett energiatakarékossági intézkedéseken, s ennek nyomán véget vetettek az állami szektor mintegy 3 millió alkalmazottja számára áprilisban bevezetett kétnapos munkahétnek.

Luis Motta energetikai miniszter helyi idő szerint hétfőn közölte, az ország áramellátásának kétharmadát biztosító Guri erőmű tározójában ismét emelkedni kezdett a vízszint, ennek köszönhetően nőtt az elektromos áramtermelés szintje és enyhíthettek a korlátozásokon.

Ennek értelmében a közalkalmazottaknak ezentúl szerdán, csütörtökön és pénteken is fel kell venniük a munkát, viszont munkaidejük csupán délután egyig tart.

A tárcavezető bejelentette, a hétvégékre bevezetett energiatakarékossági intézkedéseket is eltörlik, és az iskolák is újra nyitva tarthatnak péntekenként is.

Tisztségviselők azt hangoztatják, hogy az eddigi korlátozások az idei évben tapasztalt súlyos szárazságra adott, kényszerű válaszlépések. Az aszály miatt ugyanis jelentősen lecsökkent a Guri erőmű tározójának vízszintje.

Az ellenzék ezzel szemben azt hangoztatja, hogy a problémát az elégtelen mértékű állami beruházások, a korrupció és az alacsony hatékonyság okozza, valamint az, hogy a szocialista kormány nem gondoskodott az alternatív energiaforrások fejlesztéséről.

Venezuelában hónapok óta gazdasági, társadalmi és politikai válság uralkodik. Az ország egyetlen terméke és exportcikke a kőolaj, az olajár esése miatt pedig a gazdaság is mélyrepülésbe kezdett. Rendszeresek az áramkimaradások, a termelés akadozik, a boltok üresek, az infláció elszabadult.

Venezuelai hatóságok és jogvédő csoportok hétfőn arról számoltak be, hogy múlt héten hárman haltak meg az élelmiszer- és gyógyszerhiány miatt kirobbant lázongásokban és fosztogatásokban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában