Ország-világ

2016.06.28. 16:16

Újabb pandaikrek születtek Szecsuanban

A hím pandabocs 186 grammal, a nőstény 68,5 grammal született, és mindketten jól vannak.

Újabb pandaikrek születtek a szecsuani Csengtuban lévő óriáspanda-tenyésztő központban: a hím és a nőstény bocs hétfőn jött világra, négy nappal az után, hogy a központban megszülettek az év első pandaikrei.

Az újszülött óriáspandabocsok anyja, Csi Li először hozott világra kölyköket. A hím pandabocs 186 grammal, a nőstény 68,5 grammal született, és mindketten jól vannak a csengtui központ jelentése szerint.

A beszámoló kitért arra, hogy az anyaállat nem esett pánikba a szüléstől és azonnal pátyolgatni kezdte a hím bocsot. Mivel egyszerre csak egy kölykét tudja mancsaiba fogni, a pandamamának választania kell, melyikkel foglalkozik, és Csi Li a hímet választotta.

A vadon élő pandáknál ilyenkor a magára maradt kölyök túlélési esélye minimális, a gondozóközpontban azonban a szakemberek megfelelő ellátást tudnak nyújtani a másik bocsnak is.

Az év első óriáspanda ikerpárja június 22-én született Csengtuban. A 144 grammos és 113 grammos nősténybocsok a Ja Li nevű nőstény elsőszülöttjei.

Vasárnap a Kínához tartozó Makaón születtek ikerkölykei a Hszinhszin nevű óriáspandának. Párjával, a Kajkaj nevű hímmel együtt a szecsuani rezervátumból kerültek Makaóra a kínai központi kormány ajándékaiként.

A veszélyeztetett óriáspandákra komoly fenyegetést jelent a természetes élőhelyükként szolgáló hegyvidéki területek fokozatos eltűnése. A Természetvédelmi Világalap adatai szerint ugyanakkor 2014-ben 1864 óriáspanda élt a vadonban, majdnem kétszer annyi, mint az 1970-es évek végén.

A pandák nehezen szaporodnak fogságban, a szükségleteik jobb megismerésének köszönhetően azonban a csengtui központban nagyon sok bocs született az elmúlt években, csak tavaly hét apróság jött világra az intézményben.

Címkék#tudomány
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában