Ország-világ

2016.06.22. 22:33

Trump ˝világklasszis hazugnak˝ nevezte Hillary Clintont

Hillary Clinton "a valaha volt legkorruptabb elnökjelölt" - mondta a republikánusok várható elnökjelöltje.

"Világklasszis hazugnak" nevezte Hillary Clintont, az amerikai Demokrata Párt várható elnökjelöltjét republikánus párti vetélytársa, Donald Trump félórás szerdai beszédében.

A milliárdos üzletember többek között azt állította, hogy a demokrata párti politikus külügyminisztersége idején a minisztériumot "kockázati tőkealapnak tekintette", saját gazdagodására és a Clinton Alapítvány gyarapítására használva pozícióját. Clinton "a profit politikáját tökéletesítette" - fogalmazott Trump, aki szerint a volt külügyminiszter a lobbisták hálójában van. Hillary Clinton "a valaha volt legkorruptabb elnökjelölt" - mondta a republikánusok várható elnökjelöltje.

Clinton esélytelen demokrata párti vetélytársát, Bernie Sanders szenátort idézve Trump úgy fogalmazott, hogy Clintonnak a politikai ítélőképességével van baj, s azzal vádolta meg, hogy külügyminisztersége hozzájárult a Közel-Kelet veszélyesebbé válásához és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet aktivizálódásához. "Egyetlen külügyminiszter sem tévedett nagyobbat és gyakrabban, mint Hillary Clinton" - mondta Trump. Párhuzamba állította a világ, s elsősorban is a közel-keleti térség helyzetét Clinton külügyminisztersége előtt és után. Álláspontja szerint Líbia és Szíria stabil ország volt, és Irakban is erősödött a biztonság, ám miután Clinton lett az amerikai diplomácia vezetője, ez megváltozott. Trump szerint most mindhárom ország a szélsőségesek hazája, s ez éppen az amerikai diplomáciának tudható be. Clinton "kinyitotta a radikális iszlám Pandora-szelencéjét" - fogalmazott Trump. Felemlegette, hogy a líbiai Bengáziban terrorista támadást hajtottak végre az amerikai külképviselet ellen, meggyilkolták Chris Stevens nagykövetet is, miközben az akkori külügyi vezetés, élén Clintonnal, nem tett semmit, annak ellenére, hogy a bengázi nagykövet korábban többször is segítséget kért.

Trump ugyanakkor hozzátette, hogy a szerinte romboló amerikai külpolitika már korábban megkezdődött: George W. Bush elnöksége idején, amikor az Egyesült Államok lerohanta Irakot és megdöntötte Szaddám Huszein rendszerét. Trump megjegyezte, hogy Hillary Clinton, aki akkor szenátor volt, támogatta az iraki inváziót.

"Hillary Clinton üzenete az, hogy a dolgok nem változhatnak, az én üzenetem viszont az, hogy a dolgoknak változniuk kell" - mondta Trump, aki elnökké választása esetére munkahelyteremtést és az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási rendszer megszüntetését ígérte.

Hillary Clinton előző nap kevésbé személyeskedő stílusban ugyan, de ohiói kampánykörútján szintén élesen támadta Trumpot, elsősorban is az üzletember eddigi eredményeit, hozzáértését kétségbe vonva. Clinton Ohióban arra hívta fel a figyelmet, hogy Trump ugyanúgy csődbe viheti az Egyesült Államokat, ahogyan csődbe vitte néhány vállalkozását is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában