Ország-világ

2016.06.11. 18:51

Olaszországban bírálatokat váltott ki a Mein Kampf kiadása

A konzervatív milánói Il Giornale napilap szombati kiadásához mellékelte Adolf Hitler náci diktátor Mein Kamp című politikai manifesztumát, kiváltva az olasz miniszterelnök, a kormányzó balközép Demokrata Párt és a kis olaszországi zsidó közösség méltatlankodását.

A lap Paolo Berlusconi tulajdona, aki fivére Silvio Berlusconi ellenzéki vezetőnek, korábbi miniszterelnöknek, és a kiadvány éppen az olaszországi helyhatósági választások közepén jelenik meg. 


Az Il Giornale emelt árú szombati számának vásárlói az újság mellé ingyenesen megkapták a Mein Kampfot és William L. Shirer amerikai újságíró A harmadik birodalom felemelkedése és bukása című könyvét.


Az újság könyvsorozatot tervez a náci harmadik birodalom történetéről, és azzal védekezett, hogy a Mein Kampf olvasása "valódi ellenszer a nemzetiszocializmus mérgével szemben". Allessandro Sallusti főszerkesztő arra is hivatkozott, hogy a Mein Kampf kiadása tartalmazza egy, a korszakkal foglalkozó olasz történész kritikai megjegyzéseit. Céljuk "a gonosz tanulmányozása" volt, és annak megakadályozása, hogy ez még egyszer megtörténjen - írta.


"Undorítónak találom, hogy egy olasz újság ajándékba adja Hitler Mein Kampfját" - írta Matteo Renzi olasz kormányfő Facebook-oldalán. Giuseppe Sala milánói polgármester a kiadást "szégyennek" minősítette, és mindazok megsértésének, akik a náci diktatúrától szenvedtek. Laura Boldrini, az olasz képviselőház elnöke Twitter-bejegyzésében a holokauszt emlékének tiszteletben tartására szólított fel.


Renzo Gattegna, az olaszországi zsidó hitközségek szövetségének elnöke szerint a Mein Kampf ingyenes kiadása "méltatlan" tett volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában