Ország-világ

2016.06.16. 18:34

Nagy-Britannia uniós maradásában bízik az eurócsoport elnöke

Az euróövezet pénzügyminiszterei nem fognak megbeszélést folytatni Nagy-Britannia esetleges kilépésének következményeiről, mivel abban bíznak, hogy a britek az uniós maradás mellett voksolnak - nyilatkozta újságíróknak Jeroen Dijsselbloem, az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő testület elnöke, az eurócsoport luxembourgi tanácskozását megelőzően csütörtökön.

Az ülésre érkezve kijelentette: a tanácskozáson szóba sem kerül Nagy-Britannia kilépése, mivel arra számítanak, hogy a britek "bölcs döntést" hoznak.


Az uniós tagságról való brit szavazást követően, június 24-én esedékes ülésükön tekintik majd át a lehetséges forgatókönyveket a szavazás kimenetelének függvényében - tette hozzá.


A britek egy hét múlva szavaznak országuk uniós tagságáról, és a legutóbbi felmérések azt mutatják, hogy a kilépést pártolók vannak többségben.


A Morgan Stanley pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői a Brexit - vagyis Nagy-Britannia távozása az EU-ból - hatásairól elvégzett modellszámításaik alapján azzal számolnak, hogy ha a június 23-i népszavazáson a britek többsége a kilépésre voksol, az már az idén 0,3 százalékponttal, jövőre 0,4-0,5 százalékponttal lassítaná az euróövezet éves növekedési ütemét az alapeseti előrejelzésekhez képest.


Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics pénteken ismertetett helyzetértékelése szerint a Brexit jóval kisebb negatív hatást gyakorolna a felzárkózó gazdaságokra, mint amilyentől sokan tartanak, egyéb okok mellett azért, mert Nagy-Britannia viszonylag kis exportpiac a feltörekvő régió számára.


Kimutatásuk szerint a brit importtól a közép- és kelet-európai EU-térségben a szlovák gazdaság függ a legnagyobb mértékben: Szlovákia teljes exportjának csaknem 4 százaléka irányul a brit piacra. Magyarország esetében az arány nem éri el a 3 százalékot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában