Ország-világ

2016.06.29. 23:47

Milliomos lett Malala Juszafzai Nobel-békedíjas pakisztáni diáklány

Családjával kevesebb mint négy év alatt milliomossá vált az életéről szóló könyv piacra kerülésével Malala Juszafzai, a Nobel-békedíjas pakisztáni diáklány, emberi jogi aktivista.

A ma 18 éves Malala a világ valaha élt legfiatalabb Nobel-békedíjasa. 2012-ben tálib harcosok megtámadták az iskolabuszt, amelyen utazott, és fejbe lőtték, mert kiállt azért, hogy a lányok is tanulhassanak Pakisztánban. Malalát Nagy-Britanniába vitték kezelésre, ahol szerencsésen felépült. Azóta is ott él családjával, mert hazájában veszélyben lenne az élete: a pakisztáni tálibok azzal fenyegették meg, hogy végeznek vele és családjával. Gyógyulása után azonban továbbra is rendületlenül, és már globálisan folytatta a munkát, 2013-ban felszólalt az ENSZ-ben is.


Az amerikai Institute for Policy Studies szerint Malala egy általa tartott beszédért 152 ezer dollárt (43 millió forintot) kér, míg például Desmond Tutu meghívása 85 ezer dollárba kerül.


Én vagyok Malala című, 2013-ban megjelent memoárja csak Nagy-Britanniában 287 ezer példányban kelt el mintegy 2,2 millió font értékben. Világszerte 1,8 millió példányt értékesítettek a Nielsen Book Research piackutató cég adatai szerint. 


Malala élettörténete jogainak védelmére családja is létrehozott 2013-ban egy vállalkozást, a Salarzai Ltd-t. Nyilvános információk szerint a Malala és szülei által birtokolt londoni székhelyű cég 1,87 millió font értékű hálózattal rendelkezett 2015 augusztusában.


Az aktivista életre hívta a Malala Alapítványt, amely a fejlődő országokban élő lányok oktatását támogatja. Családjának a Thomson Reuters Foundationhöz eljuttatott közleménye szerint a könyv megjelenése óta több mint egymillió dollárt adományoztak főként oktatással foglalkozó jótékonysági szervezeteknek.


Malala az év elején arra szólította fel a világ vezetőit egy londoni konferencián, hogy biztosítsanak 1,4 milliárd dollárt a szíriai menekült gyermekek oktatására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában