Ország-világ

2016.06.02. 16:28

Lázár: nem kell kerítés a magyar-román határra

A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki kormányinfón kiemelte, hogy a szerb határszakaszon továbbra is komoly kihívás a migráció.

14:54

Végleges a döntés az iskolák állami működtetéséről

Véglegesnek nevezte a kormány döntését az iskolák állami fenntartásáról és működtetéséről Lázár János.    

   

A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: nem tudnak kivételt tenni egy-egy kerülettel vagy településsel, amelyek jó oktatási rendszert működtetnek, a kormánynak az ország egészét kell néznie.   

   

Értékelése szerint a korábbi rendszer csődhelyzetbe juttatta az önkormányzatokat, a diákok pedig a nemzetközi felmérések szerint folyamatosan veszítettek tudásszintjükből. Hozzátette: a továbbiakban mindenért az állam viseli a felelősséget szakmai és politikai értelemben.

14:50

16 milliárd a csok-ra

Eddig 36 700-an érdeklődtek a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) iránt, és a bankok 16 milliárd forint támogatást ítéltek meg az igénylőknek - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten.    

   

Lázár János szokásos heti sajtótájékoztatóján kifejtette: az érdeklődök közül 14 ezren új házat vagy lakást építenének, mások felújításra vennék igénybe a támogatást.    

   

Eddig nyolcezer 300 négyzetméternél kisebb új ház építési engedélyére érkezett kérelem, ez a szám az összes tavalyi engedély számát meghaladja - mondta. Hozzátette: így a gyermeket vállaló családok támogatása hozzájárul a gazdasági növekedéshez is.

14:30

A törvények betartását várják a migránsoktól

Magyarország törvényeinek betartását várja a kormány azoktól az illegális bevándorlóktól is, akik szerdán megpróbáltak kitörni a kiskunhalasi zárt befogadó állomásról - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.    

   

Lázár János az esetről szólva azt mondta: mintegy 300-an kifogásolták zárt őrizetüket és az erőszaktól sem riadtak vissza. Azt kérte: ne éljenek vissza a bizalommal és működjenek együtt a hazai hatóságokkal.   

   

Tájékoztatott arról is, hogy a szerb határszakaszon továbbra is komoly kihívás a migráció, a román szakaszon azonban nem érzékelnek érdemi nyomást, így egyelőre nem tartják szükségesnek a biztonsági határzár megépítését.   

   

Ismét megerősítette, hogy Magyarország nem fogad vissza senkit nyugatról arra hivatkozva, hogy ők nem itt, hanem Görögországban léptek be az unió területére.   

   

A tárcavezető egyúttal Orbán Viktor miniszterelnök egyiptomi útjáról szólva azt is közölte: egész Európa, így Magyarország közvetlen érdeke is, hogy Egyiptom stabil ország legyen.

14:29

80 milliárdot kap Pest megye

Mivel Pest megye szinte semmilyen forrást nem kap az Európai Bizottságtól fejlesztésekre, a kormány hétfői ülésén úgy döntött, hogy 2021-ig 80 milliárd forint saját forrást biztosít a megyének - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóján, csütörtökön Budapesten.    

   

A miniszter hangsúlyozta: a kormány hétfőn foglalkozott a földérverésekből származó bevételek sorsával is, és kiemelt társadalompolitikai célnak tekinti ipari parkok építését, az ehhez szükséges forrásokról pénteki ülésén dönt a kormány.   

   

Lázár János közölte: ugyancsak pénteken véglegesítik a megvalósítandó útépítések listáját, több száz kilométer új út épül több ezer milliárd forintból az ország infrastruktúrája javítása céljából, ami hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában