Ország-világ

2016.06.30. 16:24

Lázár kirúgta L. Simon Lászlót, és szíve szerint nem maradna az EU-ban

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján főként a Brexitről beszélt.

17:05

Egyéb ügyek: Kanada, Soros, Farkas Flórián

A tárcavezető azt is közölte: ötpárti egyeztetést hív össze a jövő hét elejére az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény ügyében. Meglepő fordulatnak nevezte, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kizárólag az európai fórumok jóváhagyásához kötné az egyezményt, miközben a magyar parlament határozatot fogadott el arról, hogy a megállapodásról nemzeti szinten is dönteni kíván. Hozzátette: ezen álláspont megerősítését várja a pártoktól.

A miniszter egyúttal élesen bírálta Soros Györgyöt, aki szavai szerint közvetlenül is a színpadra lépve, magyarellenes javaslatokkal és uniós támogatások megvonásával akarja megvalósítani az "iparszerű" bevándorlást. Értékelése szerint az amerikai üzletember javaslatai alapján a magyar választóknak adót kellene fizetni, amiből a bevándorlókat tartanák el Európában és 30 milliárd eurót kellene költeni a migráció jelenlegi problémáinak megoldására.

Demokratikus legitimáció nélkül nehezen értelmezhetőnek nevezte a felvetéseket. "Az a kérdés, hogy ki kérte meg arra, hogy megoldja Európa problémáit" - vetette fel, hozzátéve: megnyugodhatnak azok, akik eddig megkérdőjelezték, hogy Soros Györgynek bármi köze lenne a bevándorlással kapcsolatos nemzetközi állásfoglalások kialakításához. Az nem tisztázott - folytatta -, hogy miért nem az Egyesült Államokban kampányol a bevándorlás mellett és miért nem a keleti parti választópolgároknak ajánlja az általa soroltakat.

Megkérdezték arról is, hogy miért nem jelent meg Farkas Flórián miniszterelnöki biztos az unió csalás elleni hivatala, az OLAF meghallgatásán. Lázár János az felelte, nem tudja az okot, ő arra kéri, hogy mindenképpen menjen el.

16:54

Lázár "nem tudna jó szívvel a bennmaradás mellett" szavazni

Lázár János kérdésre beszámolt személyes álláspontjáról is a brit népszavazással kapcsolatban, mint mondta, megerősödött az a meggyőződése, hogy jó szívvel nem tudna a bennmaradás mellett szavazni. Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne Európa-párti, de nem ért egyet azzal, amit ma Brüsszel tesz - magyarázta. Felidézte: annak idején Magyarország belépése mellett kampányolt, de ma az EU intézményrendszere több bajt hoz az Európa-gondolatnak, mint megoldást és problémát.

Azt is kijelentette: nem lesz népszavazás a magyar EU-tagságról, mert már volt egy érvényes referendum, amely a csatlakozás mellett szól.

A miniszter szerint nem az EU ellen szól a kötelező betelepítési kvóta elleni népszavazás, hanem jó példa arra, hogy miként lehet egy fajsúlyos kérdésről beszélni a választókkal. Közölte: hamarosan megindul a kampány, így felmerül a kérdés, hogy mi értelme a referendumnak, milyen összefüggésben áll az európai eszmével. Ha a bevándorlással kapcsolatban nem ismerjük meg a magyarok véleményét, nem tudjuk hitelesen képviselni azt az elvet, hogy alapvető joga egy országnak meghatározni, ki tartózkodjon a területén - magyarázta.

Lázár János úgy látja, a brit kilépésről született döntéshez is hozzájárult a bevándorlás, és ha nem dönthetnek az országok arról, hogy akarnak-e bevándorlást vagy sem, az szétfeszítheti az EU kereteit.

14:45

Lázár kirúgta L. Simon Lászlót

A Miniszterelnökséget  vezető miniszter nem elégedett a kulturális örökségvédelemért és  kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár munkájával,  ezért L. Simon László befejezi tevékenységét.    

Lázár János ezt csütörtöki sajtótájékoztatóján a  Miniszterelnökség munkájáról beszámolva jelentette be.

A tárcavezető alapvetően jó döntésként értékelte több terület  és feladatkör Miniszterelnökséghez kerülését.

Arról is beszélt, hogy Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség  nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős  államtitkára hamarosan nyugdíjba vonul, emiatt szervezeti és  személyzeti változások várhatók a következő időben.

14:38

Lázár élesen bírálta Soros Györgyöt

Ötpárti egyeztetést  hív össze a jövő hét elejére a Miniszterelnökséget vezető miniszter  az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény  ügyében.

Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján meglepő fordulatnak  nevezte, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke  kizárólag az európai fórumok jóváhagyásához kötné az egyezményt,  miközben a magyar parlament határozatot fogadott el arról, hogy a  megállapodásról nemzeti szinten is dönteni kíván. Hozzátette: ezen  álláspont megerősítését várja a pártoktól.

A tárcavezető egyúttal élesen bírálta Soros György amerikai  üzletembert, aki szavai szerint közvetlenül is a színpadra lépve,  magyarellenes javaslatokkal és uniós támogatások megvonásával  akarja megvalósítani az "iparszerű" bevándorlást.

14:36

A kormány lezárta a Liget-projekt kérdését

A kormány több mint 3  év társadalmi vita és egyeztetést követően lezártnak tekinti a  Liget-projekt kérdését - közölte Lázár János csütörtöki  sajtótájékoztatóján.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette, hogy minden  érvet és ellenérvet mérlegeltek az ügyben, megkezdődik a  kivitelezés és 2018-2019-re elkészül a beruházás.

Mint mondta, nem világos, hogy ki mi ellen tiltakozik, mivel a  zöldfelületek aránya nőni fog a jelenlegihez képest. Megjegyezte:  politikai akció lehet a dologban, ugyanakkor mindenkinek be kell  tartani a törvényeket. Az építési területet a munkavédelmi és  építésvédelmi szabályoknak megfelelően lekerítik, a kerítésen kívül  azonban nincs akadálya a tiltakozásnak - tette hozzá.

14:35

Nem az EU ellen szól a népszavazás

Lázár János közlése  szerint nem az EU ellen szól a kötelező betelepítési kvóta elleni  népszavazás, hanem jó példa arra, hogy miként lehet egy fajsúlyos  kérdésről beszélni a választókkal.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki  sajtótájékoztatóján azt mondta, hamarosan megindul a kampány, így  felmerül a kérdés, hogy mi értelme a referendumnak, milyen  összefüggésben áll az európai eszmével. Ha a bevándorlással  kapcsolatban nem ismerjük meg a magyarok véleményét, nem tudjuk  hitelesen képviselni azt az elvet, hogy alapvető joga egy országnak  meghatározni, ki tartózkodjon a területén - magyarázta.

Lázár János úgy látja, a brit kilépésről született döntéshez  hozzájárult a bevándorlás, és ha nem dönthetnek az országok arról,  hogy akarnak-e bevándorlást vagy sem, az szétfeszítheti az EU  kereteit.

14:26

Cél, hogy szövetségesünk maradjon Nagy-Britannia

Magyarország célja, hogy Nagy-Britannia, ez az erős nyugati hatalom stratégiai szövetségesünk maradjon - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A miniszter kifejtette: a kormány felállít egy munkacsoportot a Brexit következményeinek kezelésére. Magyarország érdeke a gazdasági és politikai együttműködés fenntartása Nagy-Britanniával. Lépéseket tesznek, hogy a hosszú tárgyalási folyamat eredményes legyen a kilépés és az új együttműködési feltételek megteremtése tekintetében - hangsúlyozta.

Lázár János kiemelte: fontos feladat a Nagy-Britanniában dolgozó több százezer magyar munkavállaló jogainak és érdekeinek védelme magyar-brit és EU-brit viszonylatban is. Hozzátette: a visegrádi együttműködést is erősíteni kell, így a magyar munkavállalók érdekében is közösen léphetnek fel.

Mint mondta, a magyar kormány tiszteletben tartja és tudomásul veszi a britek döntését, és nem értenek egyet azokkal, akik a népszavazás eredményét vitatják, hiszen a brit választópolgárok nagy számban vettek részt a referendumon és éltek a szavazati jogukkal.

Kiemelte: az ellenőrizetlen bevándorlás miatt döntött a Brexit mellett a választók jelentős része, és ha a bevándorlási helyzetet nem kezeli az EU, ha nem biztosítják a megerősített határvédelmet és feladják a szuverenitásnak azt a feltételét, hogy az országok maguk határozhatják meg, kik élhetnek a területükön, annak súlyos következményei lesznek az EU jövőjére nézve. "Teljes tévedés a kontroll nélküli bevándorlás", a meghívásos politika és Schengen feladása - hangoztatta.

Kérdésre megjegyezte: Magyarország érdeke a jobb unió, és a Brexitért felelőssé tehető a brüsszeli bürokrácia, megengedhetetlen a bürokratikus struktúra rátelepedése Európára, inkább erősíteni kell a nemzeti szuverenitást.

Azt is elmondta kérdésre, hogy a kormány nem mérlegelte, Skócia és Észak-Írország esetében mi a hasznosabb. Mint mondta, ez is sok kérdést vet fel, ugyanakkor nem gondolja, hogy aki a Brexit mellett szavaztak, azok ne gondolták volna végig a szavazatuk következményeit. "Óvnék attól a leegyszerűsítő, pro-európai állásponttól, hogy a tájékozatlan vidéki lakosság, a vidéki bunkók szavaztak a Brexit mellett és a felvilágosult nagyvárosi polgárság az bezzeg  tudja a tutit" - fogalmazott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában