Ország-világ

2016.06.15. 22:12

Kínai orvosok készen állnak az első fejátültetésre - Két jelentkező máris van

Tavaly hatalmas botrányt kavart az olasz Sergio Canavero bejelentése, miszerint 2017-ben kínai kollégákkal közösen elvégzik az első fejátültetést emberen. Bár sokan nem hittek a sebésznek, a műtét nemsokára megvalósulni látszik.

A kórházat már kiválasztották Kínában, egy csomó ember pedig önként jelentkezett a műtétre, köztük a 62 éves Wang Huanming, aki hat évvel ezelőtt nyaktól lefelé lebénult. A másik jelentkező egy 30 éves orosz férfi,  Valery Spiridonov programozó, aki gyógyíthatatlan genetikai betegségben, gerincvelői izomsorvadásban szenved -írja a lemon.hu.


A teljesen lebénult férfi abban reménykedik, hogy fejét sikerül átültetni egy egészséges ember testére. Ehhez az orvosoknak össze kell kötniük nemcsak az ereket, de az idegeket is. A műtéthez le kellene hűteni az agyat, hogy megóvják a vérellátás megszüntetése következtében kialakuló sérülésektől, miután levágták a fejet Spiridonov testéről. A beavatkozás kevesebb mint egy napot venne igénye Dr. Sergio Canavero idegsebész szerint. A legnagyobb kihívás az operáció során, hogy az agyat a műtét alatt életben tudják tartani, de mindkét fél optimistán tekint a transzplantációra.


A legújabb fejlesztések használatával is kétséges, hogy ez sikerülni fog-e. A műtét ellenzői etikai problémákra is felhívják a figyelmet: vajon az agy integrálja majd az új testből érkező, az eddigitől eltérő jeleket, felfogja majd, hogy ez egy másik test? Az is lehet, hogy komplett elmebajjal reagál majd rá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában