Ország-világ

2016.06.24. 13:51

Kilépnek a britek: így látják a helyzetet a Londonban dolgozó megyei fiatalok

Szilvia, Diána, Csaba és Péter is évek óta Angliában dolgoznak, mindannyian elhűlve olvasták a reggeli híreket. A sokk ellenére azonban inkább bizakodóak, nem gondolják, hogy el kellene hagyniuk az országot.

Szükösdi Judit

Smuk Csaba,  London:


"Elhűlve olvastam a hírt, miután kinyitottam a szemeimet, hogy a kilépésre szavaztak többen... Amellett, hogy biztos vagyok abban: a szigorítások a tárgyalások miatt csak évek múlva lépnek majd életbe, nem egyik napról a másikra változik a rendszer.


Én csak azt kérdezném a kilépésre szavazó többségtől, hogy akkor most mi lesz a gazdasággal? Bezárják az éttermeket, pubokat, hoteleket, gyárakat? Vagy a következő népszavazáson a kérdés a műanyag evőeszközök, poharak, papírtányérok használatáról fog szólni, vagy hogy mindenki vigyen magával saját ágyneműt? Az elmúlt négy évemet a vendéglátásban töltöttem, de még nem találkoztam magas szinten angolul beszélő, szakképzett konyhai kisegítővel vagy pohárleszedővel. Mi lesz az építőiparral, ami eddig stabil lábakon állt a lengyel munkavállalók miatt? Munkavállaló: azaz dolgozik, költ, adót fizet... Mindezeket átgondolva még mindig pozitívan látom a jövőt és bízom benne, hogy a nálam okosabbak is így nézik majd a kérdést. Hiszem, hogy a nagy változások, csak mint választási ígéretekként szerepelnek a papíron. Ha nem, hát itt az ideje hazamenni és kéttannyelvű iskolákat indítani, mosogatás, konyha-, szállodatakarítás egy egyéb ˝jól fizető˝ angliai munkakörökre koncentráló szakokkal - fogalmazott a mosonmagyaróvári születésű, korábban Levélen élő fiatal.


Horváth Szilvia, London:


Teljes sokk van körülöttem... Nagyon sok a bizonytalanság, senki nem érti, mi fog történni. Londonban élek, ahol az emberek többsége a maradás mellett szavazott, a család, akinek dolgozom, borzasztó mérgesek. Ők értelmiségiek, egyelőre ők is próbálják feldolgozni a történéseket. Amit én diplomás fejjel, minimális pénzügyi/diplomáciai ismerettel megértek, az az, hogy ez a döntés abszolút felelőtlen és nem vagyok benne biztos, hogy az a 17 millió ember megérti egészen, hogy mit indítottak el ezzel.


Mint magyar Angliában, nem sok konkrétumot látok egyelőre, kivel mi fog történni és mikor. Se a lisszaboni szerződés, se a Brexit-kampány nem fektetett le semmi követelést, úgy gondolom, nehéz és felesleges addig bármit bonyolítani és túlgondolkodni, amíg legalább dátumokról nem döntenek. Attól nem tartok, hogy el kellene hagynom az országot, a család, akinek dolgozom mindenben támogatnak, sokakkal ellentétben adófizető vagyok, soha nem igényeltem semmilyen támogatást az államtól. Ráadásul ez eleve egy borzasztó hosszú folyamat, amíg bármit hivatalosan elfogadnak majd. Röviden: én csalódott vagyok, de így működik a demokrácia, ezt el kell fogadni - fogalmazott a kisalfold.hu-nak a rábakecöli Horváth Szilvia.

Londonban a többség a maradásra szavazott. Fotó: MTI

Londonban a többség a maradásra szavazott. Fotó: MTI

 

Fördős Péter, London


London és a közvetlen körzetei egyértelmű fölénnyel Brexit-ellenesek, több angol munkatársam és barátom #Remain feliratú pólókat készített és büszkén viselték. Aztán a reggeli hírek többünket is sokkoltak... Nem éreztük valós veszélyét a kilépésnek az előzetes szavazási felmérések ellenére sem. A britek olyan döntést hoztak, ami borzasztóan korlátozott gondolkodásmódra vall. Világpiaci szempontból mindenképpen hatással lesz nem csak UK, de az össze EU-tagállam számára, Magyarországon is érezhető lesz a kilépés szele.


Kivándorlási és munkavállalási szempontból úgy érzem, hogy patthelyzet alakult ki, hiszen nekünk a munkahelyeikre, nekik pedig a mi munkaerőnkre van szükségük. Meg vagyok róla győződve, hogy az egész kilépési mozgalom táptalaja a migráció, és ha az EU-val egy bevándorlási-korlátozást szorgalmazó közös megegyezésre jutnak, akkor az egész Brexit-mozgalom leülepszik és higgadtabban fognak gondolkodni az 55 év feletti, képzetlen, politikailag könnyen befolyásolható vidéki polgárok is. A mi jövőnket tekintve, akik már évek óta itt élünk, nem hiszem, hogy különös problémák akadnak, jól teljesítünk, megbecsülnek minket, többen magasabb pozícióban dolgozunk. Maximum az újonnan kiérkező honfitársaink szembesülhetnek kisebb-nagyobb fennakadásokkal - nyilatkozta a kisalfold.hu-nak a mosonmagyaróvári Fördős Péter.


Dóczy Diána, London:


˝Éreztem, hogy baj lesz... Hogy azok döntenek majd, akik nem látják át a teljes képet, és akik befolyásolhatóak. A többség csak a migrációt látja, de amíg mi itt adózunk és nem segélyen élünk, addig nem tudom, kinek ártunk. Mi lesz azokkal a családokkal, akik legálisan vannak itt, de angol állampolgárral házasodtak?  Mi lesz az EU-ból érkezett sebészekkel, a magánpraxist vezető fogorvossal a Harley Streeten? - fogalmazott a döri származású Dóczy Diána.

Csapó Balázs, Svájc:


A Brexit-tel kapcsolatban a Svájcban élő, győri származású Csapó Balázs is megosztotta véleményét, hiszen mint írja: Nagy-Britannia jó eséllyel Svájchoz hasonló státuszba kerül: Svájc hivatalosan most vonta vissza EU-csatlakozási kérelmét, az EU-ból nézve "harmadik" ország, amely rá van szorulva a külföldi munkavállalókra és az EU-ra, mint piacra.


˝Rengeteg kétoldalú szerződés van az EU és Svájc közt, a svájciak nagy része nem szeretne az EU-ba kerülni és szeretné megvédeni a svájci munkahelyeket. Ennek ellenére a svájci lakosság 20-25%-a nem svájci állampolgár, a kétoldalú szerződéseknek köszönhetően pedig minden EU-s állampolgár, aki megfelelő állást (és ezzel együtt havi nettó 2500 frank fizetést) szerez, szinte automatikusan kap munkavállalási engedélyt. 


A jelen megoldásnak rengeteg előnye és hátránya van. Az egyik előny a rugalmasabb törvényalkotás és pénzügyi szabályzás (pl. az ÁFA EU-s minimuma 15%, Svájcban átmenetileg felemelték 2.5, illetve 8%-ra). Az igazán jó munkavállalóknak, a hiányszakmákban dolgozóknak nem lesz gondjuk, őket továbbra is szívesen látják. A "kalandorok" kevésbé fognak szerencsével járni. Persze lesz néhány szektor, ami meg fogja érezni a változást. Az egyik feltehetően a biztosítási és pénzügyi szektor lesz - mivel a londoni székhelyű pénzügyi vállalatok valószínűleg nem tudnak a maihoz mérhető szolgáltatást nyújtani EU-s partnereiknek, emiatt sok bank és biztosító el fogja hagyni az országot. Ez Magyarországnak egy nagyon jó lehetőség lehetett volna, remekül el lehetett volna csábítani néhány nagy bankot és biztosítót. Sajnos a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága és az átgondolatlan törvénykezés keresztbe tesz az ilyen terveknek. Páran említették a vendéglátó-szektor visszaesését. A királyság továbbra is vonzó (és esetleg egy gazdasági recesszió miatt olcsóbb) cél lesz, a helyiek pedig továbbra is látogatni fogják a kedvenc pubjaikat, így véleményem szerint ettől nem kell tartani.

Ön is Angliában dolgozó, megyei származású magyar? Megosztaná véleményét olvasóinkkal? Várjuk erre a címre: [email protected] 

Címkék#dunántúl
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában