Ország-világ

2016.06.02. 20:35

Katasztrófahelyzet van az árvíz miatt egyes francia megyékben

Természeti katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánítják az árvíz sújtotta megyéket Franciaországban a jövő heti kormányülésen - jelentette be csütörtökön Francois Hollande államfő, miközben Párizsban a regionális vasúthálózat (RER) több Szajna-parti megállóját is lezártak a vízszint gyors emelkedése miatt. Bezár a Louvre is.

"A természeti katasztrófahelyzetet a következő kormányülésen kihirdetjük azokon a területeken, amelyeket leginkább sújtottak az esőzések" - mondta a köztársasági elnök a franciaországi önkormányzati vezetők kongresszusán. "Az éghajlati események által sújtott önkormányzatoknak nyújtandó támogatásokat azonnal aktiváljuk" - tette hozzá.  


A francia kormány legközelebb szerdán ülésezik.   


"Az árvizek és az esőzések több ezer állampolgárunkat az otthonaik elhagyására kényszerítették és aggodalommal tölti el őket, hogy nem tudják, mi történik a javaikkal, sőt, a hozzátartozóikkal" - hangsúlyozta Francois Hollande.  


A Szajna egyik mellékfolyója, a Loignon 1910 óta nem tapasztalt vízszintemelkedése miatt két, Párizstól délre található megyében, Loiret-ben és Seine-et-Marne-ban alakult ki aggasztó helyzet, ezreket kellett evakuálni, mert számos városban az utcákat félméteres, egyes helyeken kétméteres víz lepte el, 24 ezer háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás.  


Seine-et-Marne-ban csütörtökön továbbra is a legmagasabb fokú az árvízriasztás, Loiret-ban viszont és öt másik Párizs környéki megyében (Essonne, Indre-et-Loire, Cher, Loir-et-Cher, Indre) a nap folyamán narancsszínűre csökkentették.   


Az eső, amely vasárnaptól kedd estig folyamatosan esett, jelentős károkat okozott az ország észak-keleti részén is, s az országot Belgium és Németország felöl szerda este újabb esőfelhők is elérték.   


Párizsban a Szajna csütörtök reggelre elérte az 5 méteres magasságot, a sárgaszínű riasztást léptették életbe, miután a vízszínt napközben gyorsan emelkedett. Szerda este óta az alsórakpart egy részét, ahol kiöntött a víz, lezárták, pénteken pedig zárva tart a Louvre, hogy szükség esetén kimenthessék a múzeumból a műkincseket - áll a Louvre elektronikus levelében, amelyet az intézmény vezetősége csütörtökön küldött szét a dolgozóknak. 


A felbecsülhetetlen értékű alkotásokat csak akkor viszik biztos helyre a múzeumból, ha tovább emelkedik a Szajna vízszintje. A belépést már csütörtökön is korlátozták a világhírű egykori királyi palotába, amely közvetlenül a Szajna partján áll. 


"Az áradás miatt sem a múzeum látogatói, sem pedig személyzete nem kerülne veszélybe, de nyugodtan akarjuk tenni a dolgunk, ha bizonyos műgyűjteményeket ki kell menekítenünk" - olvasható a Louvre vezetőségének elektronikus levelében. 


Párizst ugyanakkor nem fenyegeti az 1910-eshez hasonló katasztrófa, amikor is a Szajna elérte a 8,42 méteres magasságot, elárasztotta a metrómegállókat és lebénította az egész fővárost. Százhat évvel ezelőtt a Szajna mind a három mellékfolyója megáradt, most viszont csak a Loignon. Az előrejelzések szerint a fővárosban péntekre virradóra vagy napközben tetőzhet a Szajna mintegy 5,5 méteres magasságon.  


A párizsi agglomerációban a Szajna mentén haladó regionális vasúthálózat (RER) C vonalát délután teljesen lezárták, a belvárosi Saint-Michel-Notre-Dame és Invalidusok megállónál már délelőtt sem álltak meg a szerelvények. Az árvíz a többi RER és a villamos-vonalon is fennakadásokat okozott, a Párizsból Versailles felé közlekedő vonatok pedig nem indultak el. A vasúttársaság reményei szerint hétfőre állhat helyre a rend az RER-közlekedésben. A párizsi metró viszont menetrend szerint közlekedik. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában