Ország-világ

2016.06.26. 23:52

Felmérés: Clinton 12 százalékkal vezet Trump előtt

A megkérdezettek 64 százaléka szerint Donald Trump nem alkalmas arra, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen.

A demokraták várható elnökjelöltje, Hillary Clinton jelentős, 12 százalékos előnyre tett szert várható republikánus vetélytársával, Donald Trumppal szemben.

Az ABC televízió és a The Washington Post című lap közösen készíttetett legújabb felmérését vasárnap hozták nyilvánosságra.

A Langer közvélemény-kutató által végzett felmérés szerint Clinton országosan 12 százalékkal vezet. A közvélemény-kutatásból kiderül az is, hogy az amerikaiak kétharmada rossz szemmel nézi Trump állásfoglalásait a nőket, egyes kisebbségi csoportokat és a muszlim vallásúakat illetően. A megkérdezettek 64 százaléka szerint Donald Trump nem alkalmas arra, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen.

A felmérés többféle szempontból közelítette meg a két nagy párt várható elnökjelöltjének elfogadottságát. Megkérdezték például az embereket a libertáriusokról és a Zöldekről is; mindkét párt nemrégiben tűnt fel az elnökségért folyó küzdelemben, mindkét kis párt elnökjelöltet is választott magának. A Libertárius Párt elnökjelöltje Gary Johnson, a Zöldeké pedig Jill Stein. Ám politikai támogatottságuk alig mérhető, és a vasárnap nyilvánosságra hozott felmérés szerint lényegileg nem befolyásolják a két nagy párt várható jelöltjeinek elfogadottságát.

Miközben a megkérdezettek 56 százaléka nem ért egyet azzal, ahogyan Hillary Clinton az e-mail-botrányát kezeli, 59 százalékuk elítéli azt is, ahogyan Donald Trump a Trump Egyetem botrányára reagál. Nála kedvezőbben ítélték meg Clintont a floridai Orlandóban elkövetett tömegmészárlás utáni állásfoglalásaiért: a megkérdezettek 46 százaléka a demokrata párti politikussal értett egyet. A felmérésben résztvevők 61 százaléka szerint személyisége és vérmérséklete Hillary Clintont teszi alkalmassá arra, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen.

Ugyanakkor Clintont sokan kifejezetten nem kedvelik. Az amerikaiak ötven százaléka kényelmetlenül érezné magát, ha ő kerülne a Fehér Házba, igaz, 70 százalékuk Trump elnöksége esetén is így érezne.

Az elégedetlenség ellenére azonban a regisztrált szavazóknak csak 18 százaléka jelezte, hogy megfontolná harmadik párt jelöltjének támogatását. A libertárius Gary Johnson a választók csak 7 százalékának rokonszenvét nyerte el, a Zöldek jelöltje, Jill Stein pedig még ennél is kevesebb, 3 százalékos támogatottságra tett szert.

A felmérés érdekessége a hivatalban lévő elnök, Barack Obama népszerűségének növekedése, igaz, nem minden társadalmi csoport körében. A demokraták táborában 88 százalékosra emelkedett a támogatottsága, míg a republikánusoknak csak 18 százaléka támogatja őt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában