Ország-világ

2016.06.09. 20:12

Felmentette a bíróság az érpataki polgármestert

Bűncselekmény hiányában felmentette a közokirat-hamisítás bűntett vádja alól Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármestert csütörtökön a Püspökladányi Járásbíróság, elévülés miatt pedig megszüntette a jogosulatlan címhasználat miatti szabálysértési eljárást - közölte a Debreceni Törvényszék sajtószóvivője az ítélethirdetés után az MTI-vel.

Tatár Tímea emlékeztetett: a Debreceni Járási Ügyészség eredeti vádirata szerint Orosz Mihály Zoltán 2012. augusztus 30-án a Debreceni Járási Hivatal okmányirodájában új okmányt igényelt. Bemutatott egy latin nyelvű oklevelet, amellyel doktori címét igazolta.

Az okirat alapján a vádlott neve elé a személy és lakcímnyilvántartásban doktori címet jegyeztek be, illetve az újonnan kiállított személyi igazolványon is a Dr. Orosz Mihály Zoltán név szerepelt.

Az ügyészség vádirata szerint az érintett teológiai akadémia nem államilag elismert felsőoktatási intézmény, így doktori cím adományozására nem jogosult, amiről a vádlottnak tudomása volt. A vádat azonban az ügyész perbeszédében módosította. Lőrincz Andrea ügyész szerint nem bűncselekmény, legfeljebb szabálysértés történt, így az ügyészség a vádlott felmentését indítványozta.

Az ügyész álláspontja szerint a doktori cím valótlanul és jogtalanul lett bejegyezve, a személyazonosság bizonyító erejét azonban ez nem befolyásolta, így a vádlott bűncselekményt nem követett el. A személyi azonosító igazolványok kiállításáról szóló rendelet szerint ugyanis a doktori titulus nem tekinthető sem a családi, sem az utónév részének.

A tárgyaláson Orosz Mihály Zoltán ezúttal sem jelent meg, a bíróság által elrendelt rendőri elővezetés nem volt sikeres. A nyíregyházi rendőrkapitányság a vádlott által bejelentett három állandó lakcímet és tartózkodási helyet is végigjárta, de a vádlottat egyik címen sem találták. A Püspökladányi Járásbíróságon ez már a hatodik tárgyalási nap volt ebben az ügyben, korábban pedig a Debreceni Járásbíróságon három tárgyalási nap hiúsult meg a vádlott távolmaradása miatt.

Püspökladányban nemcsak a vádlott, hanem védője sem jelent meg. A büntetőeljárási törvény értelmében azonban - a korábbi szabályszerű idézések miatt - a bíróság a vádlott távollétében is megtarthatta a tárgyalást - ismertette a sajtószóvivő.

Az ítélet indoklásában Szilvásy László bíró kiemelte: Orosz Mihály Zoltán alapítója és egyben legfőbb egyházfője volt a Teológiai Akadémiának, amely alapító okirata szerint adományozhat tudományos fokozatokat. Az 1/2010-es sorszámú, latin nyelvű oklevelet Orosz Mihály Zoltán vette át. Az akadémia önmagára nézve kötelezőként írta elő a felsőoktatási törvényt, így Orosz Mihály Zoltán tudta, hogy akkreditált képzést nem szervezhet, államilag elismert doktori címet nem adományozhat.

Az ügy kapcsán a bíró egy joghézagra hívta fel a figyelmet: a felsőoktatási törvény nem zárja ki a magániskolák által kiadható belső címeket, de ez nincs harmonizálva a közigazgatási szabályozással. A vádlott így legfeljebb szabálysértést követhetett el, ezt azonban a bíróság nem vizsgálhatta, a szabálysértések elévülési ideje ugyanis két év.

Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és a védő a kézbesítést követő 8 napon belül fellebbezhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában