Ország-világ

2016.06.13. 19:06

Eretnekség lesz a becsületgyilkosság Pakisztánban

Pakisztánban évről évre több száz ember, túlnyomó részt nő esik ilyen gyilkosság áldozatául. Leggyakrabban azért, mert a család szándékával ellentétben választottak férjet maguknak.

Pakisztánban muzulmán vallási jogtudósok és hitszónokok eretnekségnek minősítették egy hétfőn nyilvánosságra került állásfoglalásban, fatvában az úgynevezett becsületgyilkosságot, amelyet akkor követnek el a rokonok, ha úgy vélik, hogy valamelyik családtagjuk megsértette a család becsületét.

A fatva szerint ellentétes az iszlám tanítással az ilyen cselekedet. Pakisztánban évről évre több száz ember, túlnyomó részt nő esik ilyen gyilkosság áldozatául. A leggyakoribb, hogy azért ölnek meg lányokat, mert a család szándékával ellentétben választottak férjet maguknak.

Az Ittihad Tanács azután foglalt állást a kérdésben, hogy a közelmúltban egy sor különösen felháborító ilyen gyilkosság történt. Az egyik esetben a saját édesanyja égette halálra 16 éves lányát, aki megszökött a választottjával.

"Úgy tűnik, a barbárság kora felé haladunk" - írta a tanács, amely a 190 millió pakisztáni muzulmán többségét képviseli. "Ellenkezik az iszlám tanításával élve megégetni egy nőt, mert a maga döntése alapján házasodott meg. Eretnekség, ha valaki azt gondolja, hogy a becsület nevében igazolható az emberölés" - szögezték le a jogtudós papok.

A múlt hét péntekén Pandzsáb fővárosában, Lahorban egy apa ölte meg a lányát és annak férjét, mert helytelenítette a házasságukat. A múlt hónapban egy 16 éves lányt gyilkoltak meg azért, mert segített megszöknie egy fiatal párnak. A testét tűzre vetették. Az eset ismét felhívta a közvélemény figyelmét a "becsületgyilkosságokra".

Tavaly több mint 500 embert gyilkoltak meg ilyen okból a pakisztáni emberi jogi bizottság összesítése szerint. Az idén hétfőig 233 hasonló eset történt. Az Ittihad Tanács felszólította a kormányt, hogy változtassa meg a törvényt, amely alapján a családtagok "megbocsájthatnak" a tetteseknek, aminek következtében gyakran elejtik az ellenük emelt vádat.

Februárban Navaz Sarif miniszterelnök nyilvánosan megdicsért egy Oscar-díjas pakisztáni filmet, amely a "becsületgyilkosságokról" szól, és ezzel azt a reményt keltette, hogy sikerül gyorsan elfogadtatni a törvénymódosítást. Ez azóta sem történt meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában