Ország-világ

2016.06.28. 13:45

Dél-Korea nem akar együtt ünnepelni északkal

Szöul elutasította azt az észak-koreai kezdeményezést, hogy együtt ünnepeljék meg a Koreai-félsziget felszabadulásának 71. évfordulóját.

Dél-Korea elutasította kedden azt az észak-koreai kezdeményezést, hogy a két ország politikai pártjainak és társadalmi szervezeteinek találkozójával ünnepeljék meg a Koreai-félsziget japán gyarmati uralom alóli felszabadulásának 71. évfordulóját.

A szöuli védelmi minisztérium közleményében azt írta, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) javaslata egy tipikus Dél-Korea elleni propagandahúzás, amely híján van az őszinteségnek, hiszen Phenjan közben folytatja nukleáris kísérleti robbantásait és rakétakísérleteit.

A KNDK hétfőn kezdeményezte, hogy az augusztus 15-i évforduló előtt vagy után tartsanak "országegyesítési találkozót" a politikai pártok, társadalmi szervezetek, valamint magánszemélyek részvételével. Phenjan korábban hasonló tartalommal júliusi tanácskozásra invitálta déli szomszédját.

A dél-koreai védelmi tárca keddi reagálásában azt írta, hogy ha Phenjan annyira őszintén kívánja a Koreai-félsziget egyesítését, akkor kötelezze el magát a nukleáris leszerelés mellett.

A KNDK az országot vasmarokkal irányító Koreai Munkapárt májusi kongresszusán már javasolta Szöulnak, hogy kezdődjön párbeszéd a feszültség csökkentéséről a félszigeten. Dél-Korea ezt akkor is elutasította.

Észak-Korea idén januárban hajtotta végre negyedik nukleáris kísérleti robbantását, amit februárban egy ballisztikus rakétával végzett kísérlet követett. Június 23-án pedig egy Muszudan típusú közepes hatótávolságú, ballisztikus rakétát bocsátott fel.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozataiban eltiltotta Phenjant a ballisztikusrakéta-kísérletektől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában