Ország-világ

2016.06.10. 11:59

Dél-Korea hadihajókat küldött a tilosban járó kínai halászhajók ellen

Akcióba lendült a dél-koreai haditengerészet az Észak-Koreával vitatott tengeri határövezetben, mert a térségben hosszú ideje halásznak a kínaiak az értékes kék rákokra - számolt be a helyi média pénteken.

Szöul szerint a kínai halászhajók tiltott területen végzett tevékenysége miatt jelentősen megfogyatkozott a dél-koreaiak kék rák fogása. A katonai hajók bevetését jóváhagyta az ENSZ azon parancsnoksága, amely azt a régiót felügyeli, ahol mindenki számára tiltott a halászat.


Dél-Korea négy fegyveres hajója az eddigi jelentések szerint pénteken a Kanghva-sziget közeléből körülbelül tíz kínai halászhajót üldözött el.


A dél-koreai rákfogás idén a tavalyi év azonos időszakáéhoz képest kevesebb mint a felére esett vissza, amit a szakemberek a kínaiak intenzív illegális halászatával magyaráznak. A szaktárca kimutatása szerint áprilisban 575 tonna rákot halásztak, 69 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az első 4 hónapra vetítve 68,5 százalékos a csökkenés.


A dél-koreai parti őrség azt közölte, hogy a Sárga-tenger nyugati térségben csak csütörtökön több mint 300 kínai hajó halászott. Június első 8 napján napi átlagban 163 kínai hajót azonosítottak.


A dél-koreai tengeri rendészet ugyan rendszeresen üldözőbe veszi a tilosban járókat, de - elmondásuk szerint - nem győzik a munkát. A helyzet veszélyességét jelzi, hogy a menekülők gyakran észak-koreai területre vezetik hajóikat.


A hatóságok lépését közvetlenül az váltotta ki, hogy a múlt vasárnap dél-koreai halászok elfogtak két kínai hajót, majd átadták őket a parti őrségnek, két nappal később pedig a parti őrség intézkedett két másik kínai hajó legénységével szemben. Ezt követően politikai pártok sürgették a hatékony fellépést. Szöul gyakorlati lépéseket követelve több alkalommal is tiltakozott diplomáciai úton Kínánál.


Peking rendszerint mérsékelten tiltakozik a törvénytelen tevékenységen kapott halászok elfogása ellen, miközben méltányos elbánást, az érintettek jogainak biztosítását követeli. Diplomáciai szóváltásra általában akkor szokott sor kerülni, ha a halászokkal szemben túlzott erőt alkalmaznak, vagy elfogásuk során megsérülnek. A múltban több rendészeti akció is kínai halászok halálával végződött.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában