Ország-világ

2016.06.25. 18:00

Botka László: segítem az új pártvezetést, amennyire igényt tartanak rá

A kongresszuson arról beszéltem, hogy az Orbán-rezsim leváltható, és ezért én küzdeni és harcolni akarok minden lehetséges eszközzel - jelentette ki Botka László.

Munkatársunktól

- Soha nem gyűjtögettem a párttisztségeket; választásokat szeretek nyerni, nem pártkongresszust - kommentált az eredményt a kongresszus után érdeklődésünkre Botka László szegedi polgármester. - Nagyon megtisztelőnek éreztem hogy 2012-ben és 2014-ben is egyhangúlag engem választott választmányi elnöknek az MSZP. Természetesen tudomásul veszem, hogy  a többség a változtatás mellett van. Sok sikert kívánok az új pártvezetésnek. Nekem eddig is és ezután is legfontosabb feladatom Szeged irányítása, ezzel bíztak meg a választópolgárok. Olvastam a sajtóhíreket, amik arról szóltak, hogy bejelentkeztem miniszterelnök-jelöltnek, de ez nem igaz. Nem volt témája  a kongresszusnak, a jelöltállítás jövőre esedékes. A kongresszuson arról beszéltem, hogy az Orbán-rezsim leváltható, és ezért én küzdeni és harcolni akarok minden lehetséges eszközzel. Megváltozik a szerepem, de megyei elnökként nem is tudnék kiszállni az országos politikából. Segítem az új pártvezetést, amennyire igényt tartanak rá, és amennyire azonosulni tudok az ő politikájukkal. Demokratikus pártban tudomásul kell venni azt is, ha bizalmat kap az ember meg azt is, ha mást választanak helyette. 


Tartalmi, politikai  kérdések merültek fel legkevésbé az elmúlt hetekben. Botka László korábbi nyilatkozataiból az derült ki, hogy álláspontja szerint olyan választási szövetséget nem szabad kötni, mint 2014-ben, ahol a pártok leültek, és egy füstös szobában egymás között leosztották egymás közt a választókörzeteket. A jelöltek személye és a választókörzetek sajátossága nem számított. Ez nem azt jelenti, hogy nem akar szövetséget kötni, hanem hogy helyi szinten kell megnézni, ki az adott körzetben  a legerősebb jelölt. Molnár Gyula korábbi budapesti elnök koncepciójában az szerepel, hogy üljünk le egy asztalhoz és állapodjunk meg, vagyis a 2014-es összefogás újrajátszása. 


A küldöttek szombati döntése ráadásul nyilván azért okozott meglepetést, mert pár napja a Medián felméréséből az derült ki, hogy Botka László toronymagasan, 85 százalékkal a legnépszerűbb szocialista politikus a saját szavazóik körében. A sajtóhírek alapján arra lehet következtetni, hogy Budapest és még néhány megye összefogott, és egymás emberét támogatva szavazták meg egy csomagban elnöknek a korábbi fővárosi elnököt, Molnár Gyulát, választmányi elnöknek Hiller István korábbi pártelnököt és az alelnököket.


Korábban írtuk:


Az MSZP új elnöke már a következő választásokra koncentrál


Minden tartalmi, szervezeti és kommunikációs ügyet a 2018-as parlamenti választásoknak tervez alárendelni Molnár Gyula, az MSZP szombaton megválasztott új elnöke.


Az új pártvezető a zárt ajtók mögött ülésező tisztújító kongresszus szavazását követően tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, erős, szolidáris, erős, valamint hatékony és működőképes szocialista pártot akar a választók elé állítani két év múlva.


Molnár Gyula kérdésre válaszolva megerősítette, a jelenleginél nyitottabbá szeretné tenni az MSZP-t, ugyanis úgy gondolja, a "demokratikus oldal" egyetlen kihívóval győzheti le a "Fidesz-rezsimet". Hozzátette, az ellenzéki pártok közötti esetleges együttműködésről még korai lenne beszélni, az MSZP elsőként az értelmiség, a civilek és a szakszervezetek felé akar nyitni.


A szocialisták új elnöke hangsúlyozta, a következő két évben félre kívánja tenni a belső vitákat és mindenkire számít abban, hogy vissza tudják szerezni az elmúlt időszakban elveszett hitelességüket.


Jelezte továbbá, hogy tovább kívánja vinni az előző elnökség által elindított, az állami földek privatizációjáról szóló népszavazási kezdeményezést. Molnár Gyula hangsúlyozta, ez a referendum nem csak egy szakpolitikai kérdésről szól, hanem lehetőséget teremt majd az embereknek, hogy véleményt mondjanak az Orbán-kormány egészéről. Megjegyezte továbbá: a kvótareferendumon továbbra is arra kérnek mindenkit, otthonmaradásával jelezze, hogy nem ért egyet az Európa egységét veszélyeztető populista politikával.


Molnár Gyula kérdésre válaszolva közölte, a lehető leghamarabb új frakcióvezetőt választanak, így Tóbiás Józsefet más válthatja a parlamenti képviselőcsoport élén.


Az elnökségről leköszönő Tóbiás József ezt megelőzően jó munkát kívánt az új vezetőknek, és azt mondta, nem kívánja megtartani frakcióvezetői tisztségét. Kifejtette továbbá: büszke arra, hogy az elmúlt két évben nehéz helyzetből sikerült talpra állítania egy olyan pártot, amelyben már sokan nem hittek. Úgy fogalmazott, reméli, hogy volt értelme igazi baloldali politikát folytatni az elmúlt két évben.

A párt újonnan megválasztott elnöke, Molnár Gyula (b) és Hiller István korábbi pártelnök, a párt újonnan megválasztott választmányi elnöke. Fotó: MTI

A párt újonnan megválasztott elnöke, Molnár Gyula (b) és Hiller István korábbi pártelnök, a párt újonnan megválasztott választmányi elnöke.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A választmány elnökének választott Hiller István határozott, erős karakteres és sikeres szocialista pártot ígért. Hangsúlyozta, jól együtt tud majd működni Molnár Gyulával. Az új választmányi elnök megismételte korábban hangoztatott koncepcióját, amely szerint az elnökség a jövőben elsősorban a napi aktualitásokkal foglalkozik, míg a választmány feladata a hosszú távú stratégiaalkotás lesz.


Hiller István úgy fogalmazott, a siker érdekében össze kívánja hangolni a modern baloldal és a modern nemzet fogalmát, a büszke magyarságot a büszke európaisággal.


A választmány éléről távozó Botka László szintén jó munkát kívánt az új vezetésnek, amelynek szerinte az lesz a feladata, hogy az MSZP mögé állítsa azt a társadalmi többséget, amely le akarja váltani az Orbán-kormányt, ugyanakkor még kritikus a szocialistákkal.


Megjegyezte, továbbra is szegedi polgármesterségét tartja a legfontosabb politikai tisztségének, kérés esetén pedig segíti az új elnökséget is. Botka László cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek 2018-as miniszterelnök-jelöltségéről szóltak. Hangsúlyozta, ez a kérdés egy év múlva lehet a legkorábban esedékes.


A szavazatszámláló bizottságnak a párt honlapján olvasható tájékoztatása szerint az elnökjelöltek második körös szavazásán 320-an szavaztak a 358 küldött közül, ebből 309 voks volt érvényes: Molnár Gyula, a párt volt fővárosi elnöke 176 szavazatot kapott, Tóbiás József pedig 133-at.


Az elnökválasztás első fordulója sikertelen volt, az elnökjelöltekre 337-en szavaztak, Molnár Gyula 121, Tóbiás József 99, Harangozó Tamás 67, Szanyi Tibor pedig 45 szavazatot kapott. A másodig fordulóban a küldöttek Tóbiás József jelenlegi elnök és Molnár Gyula volt fővárosi elnök közül választhatták ki a párt következő vezetőjét.


Hiller István 201 szavazattal győzte le a 134 szavazatot gyűjtő korábbi választmányi elnököt, Botka Lászlót.


Molnár Gyulát választották meg az MSZP elnökének


Molnár Gyula volt fővárosi elnököt választotta meg az MSZP elnökének a párt szombati, zárt ajtók mögötti tisztújító kongresszusa.


A szavazatszámláló bizottságnak a párt honlapján olvasható tájékoztatása szerint az elnökjelöltek második körös szavazásán 320-an szavaztak a 358 küldött közül, ebből 309 voks volt érvényes: Molnár Gyula 176 szavazatot kapott, Tóbiás József pedig 133-at.


Az elnökválasztás első fordulója sikertelen volt, az elnökjelöltekre 337-en szavaztak, Molnár Gyula 121, Tóbiás József 99, Harangozó Tamás 67, Szanyi Tibor pedig 45 szavazatot kapott.


A másodig fordulóban a küldöttek Tóbiás József jelenlegi elnök és Molnár Gyula volt fővárosi elnök közül választhatták ki a párt következő vezetőjét.


Hiller István lett az MSZP választmányi elnöke


Hiller István korábbi pártelnököt választotta választmányi elnöknek az MSZP szombati, zárt ajtók mögötti tisztújító kongresszusa.


A szavazás eredményéről az MSZP saját honlapján számolt be. Hiller István 201 szavazattal győzte le a 134 szavazatot gyűjtő korábbi választmányi elnököt, Botka László szegedi polgármestert.


Az elnökválasztás első fordulója sikertelen volt, a 358 szocialista küldött a második fordulóban Tóbiás József jelenlegi elnök és Molnár Gyula volt fővárosi elnök közül választhatja ki a párt következő vezetőjét. Az első fordulóban az elnökjelöltekre 337-en szavaztak, Molnár Gyula 121 szavazatot, Tóbiás József 99 szavazatot, Harangozó Tamás 67 szavazatot, Szanyi Tibor pedig 45 szavazatot kapott.


A tájékoztatás alapján Gőgös Zoltán (183 szavazat) megőrizte elnökhelyettesi pozícióját az ellene induló Tóth Bertalan (144 szavazat) parlamenti frakcióvezető-helyettessel szemben.


A három alelnök egyike a posztot eddig is betöltő Ujhelyi István (262 szavazat) lett, akinek ebben a tisztségben Nemény András, a párt Vas megyei elnöke (234 szavazat) és Gúr Nándor országgyűlési képviselő (197 szavazat) lesz a társa. Lukács Zoltánnak (194 szavazat) nem sikerült megőriznie alelnöki posztját.


Korábban írtuk:


Zárt ajtók mögött megkezdődött szombat délelőtt Budapesten az MSZP országos tisztújító kongresszusa, amelyen a küldöttek négy jelölt közül választják meg az ellenzéki párt következő elnökét.


A szocialisták elnöki tisztségét jelenleg betöltő Tóbiás Józsefnek három kihívója van: Szanyi Tibor EP-képviselő, Molnár Gyula korábbi fővárosi pártelnök és Harangozó Tamás parlamenti frakcióvezető-helyettes.


A választmányi elnöki tisztségre két jelentkező van, a posztot birtokló Botka László kihívója Hiller István volt pártelnök. Elnökhelyettesnek szintén ketten jelentkeztek: a posztot jelenleg is betöltő, de szívpanaszok miatt kórházban kezelt Gőgös Zoltán, valamint Tóth Bertalan parlamenti frakcióvezető-helyettes. Három alelnököt a posztot most is betöltő két politikus, Lukács Zoltán és Ujhelyi István, valamint Gúr Nándor országgyűlési képviselő és Nemény András, a párt Vas megyei elnöke közül választanak.


Korábban írtuk:


Az MSZP ma tartja országos tisztújító kongresszusát, a küldöttek négy jelölt közül, zárt ajtók mögött választják meg az ellenzéki párt következő elnökét.


Az elnöki posztért négyen indulnak, a tisztséget jelenleg betöltő Tóbiás József mellett Szanyi Tibor EP-képviselő, Molnár Gyula korábbi fővárosi pártelnök és Harangozó Tamás parlamenti frakcióvezető-helyettes aspirál az MSZP vezetésére.


A választmányi elnöki tisztségre két jelentkező van, a posztot birtokló Botka László kihívója Hiller István volt pártelnök.


Elnökhelyettesnek szintén ketten jelentkeztek: a posztot jelenleg is betöltő, de szívpanaszok miatt kórházban kezelt Gőgös Zoltán, valamint Tóth Bertalan parlamenti frakcióvezető-helyettes. Alelnököt a posztot most is betöltő két politikus, Lukács Zoltán és Ujhelyi István, valamint Gúr Nándor országgyűlési képviselő és Nemény András, a párt Vas megyei elnöke közül választanak.


Az elnöki posztért 1500 párttag támogató aláírását, valamint egy elnöki pályázatot kellett leadniuk a jelentkezőknek. Utóbbi alapján a szakpolitikákban, a párt helyi szervezeteinek megerősítésében lényegében nincs különbség a jelöltek között, a szövetségkötést azonban másként képzelik el.


A 15 tagú országos elnökségnek hivatalból tagja a frakcióvezető, a helyek egyötödét nőkkel, valamint 35 éven aluliakkal kell betölteni. Az elnökségi posztokra több mint hatvan pályázat érkezett.


A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet kutatása alapján a teljes népességben és az MSZP szavazótáborában is Botka László a legnépszerűbb MSZP-s politikus, őt követi Hiller István és Kunhalmi Ágnes.


A négy pártelnökjelölt között az MSZP-szavazók körében a jelenlegi elnök, Tóbiás József a legnépszerűbb (57 százalék), akit Szanyi Tibor (50 százalék), majd Molnár Gyula (43 százalék) és Harangozó Tamás (41 százalék) követ.


A Nézőpont Intézet legutóbbi elemzése szerint a szocialisták kongresszusának legnagyobb kérdése, hogy az MSZP mennyire tudja majd érvényesíteni érdekeit egy esetleges 2018 előtti baloldali összefogásban.


Az MSZP alapszabálya szerint a tisztújítást felmenő rendszerben kell megtartani: először a helyi szervezetekben, majd a területi szövetségekben, végül országos szinten választanak új tisztségviselőket.


A tisztújító kongresszust megelőző megyei elnökválasztások alapján három megyében, Baranyában, Komárom-Esztergomban és Nógrádban választottak új elnököt az MSZP-szervezet élére. Baranyában Tóth Bertalan parlamenti frakcióvezető-helyettes és elnökhelyettes-aspiráns váltotta a párt egyik máig meghatározó politikusát, Puch Lászlót, aki nem indult a posztért. Komárom megyében Ujházy Emil helyére Fekete Miklós tatabányai önkormányzati képviselőt választották. Nógrád megyében az offshore-gyanúba keveredett és ezért elnöki posztjáról lemondott Boldvai Lászlót Huszár Máté salgótarjáni alpolgármester váltotta.


Újraválasztották Kunhalmi Ágnest, az MSZP budapesti elnökét; ő az egyetlen nő a területi szervezetek vezetői között. Bács-Kiskun megyében Király József, Békés megyében Varga Zoltán, Borsodban Varga László, Csongrád megyében Botka László, Fejér megyében Horváth András, Győr-Moson-Sopron megyében Kránitz László, Hajdú-Bihar megyében Huszka Imre, Heves megyében Érsek Zsolt, Jász-Nagykun-Szolnok megyében Iváncsik Imre, Pest megyében Trenka István, Somogy megyében Harangozó Gábor, Szabolcs megyében Veres János, Tolna megyében Harangozó Tamás, Vas megyében Nemény András, Veszprém megyében Gőgös Zoltán, Zala megyében Fodor Csaba őrizte meg elnöki posztját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában