Ország-világ

2016.05.10. 13:53

Támad a pánikroham

A nők körülbelül 5 százalékát, a férfiak 2 százalékát érinti a pánikzavar, amely leggyakrabban a késői serdülőkorban, fiatal felnőttkorban alakul ki. A pánikbetegség családon belüli előfordulása a pánik kialakulásának esélyét jelentősen növeli.

Dr. Strényer Zsuzsanna

Valószínűleg azért nem a pszichiátriai szakellátórendszerben történik a kezelésük, mert a fizikai tünetekre koncentrálva, szervi okokat kutatva, újból és újból kardiológust, belgyógyászt, háziorvost keresnek fel, és a sürgősségi betegellátást választják.


A visszatérő, váratlanul kialakuló pánikroham, amelynek általában meghatározott kezdete és vége van. A rohamot a következő tünetek közül legalább négynek a megjelenése jellemzi. Szívdobogásérzés, heves szívverés, izzadás, remegés vagy reszketés, fulladásérzés vagy légszomj, fuldoklásérzés vagy gombócérzés a torokban, kifejezett mellkasi fájdalom, hányinger vagy hasi fájdalmi tünetek, szédülés vagy ájulásérzés, hidegrázás vagy furcsa hőérzet, zsibbadás vagy bizsergésérzés, a valóságérzés megváltozása, vagy olyan érzés, mintha elszakadna önmagától, halálfélelem. Ezeken a tüneteken kívül egyéb panaszok is megjelenhetnek, például nyaki fájdalom, végtagfájdalom, heves sírás.

 

A pánikrohammal küzdő személyek életminősége jelentősen romlik.

A pánikrohammal küzdő személyek életminősége jelentősen romlik.

Félelem egy esetleges ismétlődő pánikrohamtól, ez is jellemző. A beteg különböző módszereket fejleszt ki arra, hogy a következő rosszullétét el tudja kerülni, például fokozott testmozgást végez, nem megy olyan környezetbe, ahol az előző pánikroham rátört, ez szélsőséges elkerülő magatartásig is fokozódhat. A zavar talaján ki- és átalakulhatnak egyéb pszichiátriai betegségek is, mint például depresszió, alkoholfüggőség, rendszeres droghasználat, más emberekhez való kóros ragaszkodás. Ezért is fontos a szakszerű, időben elkezdett ellátás.


Szerzőnk pszichiátriai rezidens.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában