Ország-világ

2016.05.19. 23:53

Öt évvel nőtt a születéskor várható élettartam 2000 óta a WHO szerint

Átlagosan öt évvel nőtt a születéskor várható átlagélettartam 2000 és 2015 között a világon, ám továbbra is komoly egyenlőtlenségek vannak az országok között és országokon belül is - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új jelentéséből.

A szervezet World Health Statistics 2016: Monitoring Health for the SDGs (A 2016-os világegészségügyi adatok: az egészséggel kapcsolatos Fenntartható Fejlődési Célok áttekintése) című dokumentum szerint az 1960-as évek óta nem volt példa ilyen gyorsütemű növekedésre.


Az afrikai régióban ugrottak a legmagasabbra a mutatók: itt 9,4 évvel nőtt a várható élettartam, elérve a hatvan évet, ami elsősorban a gyermekhalálozás és a malária visszaszorításának, valamint a HIV-ellenes, úgynevezett antiretrovirális gyógyszerekhez való jobb hozzáférésnek köszönhető.


A tavaly világra jött gyermekek születéskor várható globális átlagélettartam 71,4 év - 73,8 év a nőknél és 69,1 év a férfiaknál -, de az egyéni kilátások mindig a születési helytől függenek.


A jelentés szerint 29 magas jövedelmű országban 80 év vagy annál is több, míg a szubszaharai Afrika területének 22 államában kevesebb mint 60 év a születéskor várható átlagélettartam.


Kínában 76,1 évre - a nőknél 77,6-ra, a férfiaknál 74,6-ra - emelkedtek a mutatók. Az eredmények szerint a japán nők számíthatnak a leghosszabb élettartamra, ők átlagosan 86,8 évre tervezhetnek, míg a férfiaknál Svájc az első, ők ugyanis ott élnek a legtovább, átlagosan 81,3 évig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában