Ország-világ

2016.05.06. 03:38

Német érettségi megoldások 2016 - fotókon mutatjuk a feladatlapokat!

A hét utolsó napján német nyelvből érettségiztek a diákok. Mi pedig mutatjuk a megoldásokat.

kisalfold.hu


13.02 - Íme, a helyes megoldások!

A feladatlapokat a győri Révai gimnázium német munkaközössége (Gál Ildikó, Kovácsné Szabó Éva, Nagyszokolyainé Lőrincz Bea) oldotta meg.

"Az idei középszintű német érettségin az első feladat, a szövegértés volt talán a vártnál nehezebb. A nyelvtani rész nem okozott meglepetést, a hallott szöveg értése ugyanakkor könnyebb volt az előző évekhez képest.

A fogalmazás során nem kellett hivatalos levelet írniuk a diákoknak, ez valószínűleg könnyítette az érettségizők dolgát" - értékelt Nagyszokolyainé Lőrincz Bea, a Révai gimnázium német szaktanára.

Videós elemzés a német érettségiről nem lesz portálunkon. 


Német érettségi megoldások 2016


8.33 - Donald Kacsa, fehér oroszlánok a szövegértésen

A szövegértésben egy szafaripark fehér oroszlánjairól olvasott szöveg egyes részeire kérdez rá az első feladat. Ezt követően a Feröer-szigetek téli és nyári időjárásáról olvashatnak egy interjút, ahol a válaszoknak megfelelő kérdéseket kell összepárosítaniuk - írja az eduline.hu.

A folytatásban a 80 éves Donald Kacsáról olvashatnak egy szöveget, a feladatban végül a szöveg alapján kell pótolni egyes információkat. A negyedik, egyben utolsó szövegértési feladatban egy kastélybeli nemesi családi életről olvashatnak szöveget, mely egyes részeihez illő mondatokat kell párosítaniuk.

Előzmények:

A német nyelv írásbeli érettségije mindkét szinten négy elkülönülő részből áll. Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, amelyből az első rész az "Olvasott szöveg értése" 60 perc időtartamú, a második rész, a "Nyelvhelyesség" feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre.

Az ezt követő szünet után a 30 perces "Hallott szöveg értése" vizsgaösszetevő következik, majd végül az "Íráskészség" 60 perc időtartamú feladatsora.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben is felsorolt összetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam sorrendben 70, 50, 30, 90 perc.

Az íráskészség vizsgarész esetében a feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár (a többi vizsgarésznél viszont semmilyen segédeszköz nem használható).

Emelt- és középszinten is az egyes vizsgaösszetevők értékelése egymástól független, és a feladatok megoldása központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában