Ország-világ

2016.05.02. 20:04

Bűnös a PIP-mellimplantátumok gyártója

Jogerősen is négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a 2010-ben világméretű botrányt okozó PIP-mellimplantátumot gyártó francia cég alapítóját.

Jogerősen is négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte hétfőn Jean-Claude Mast, a 2010-ben világméretű botrányt okozó PIP-mellimplantátumot gyártó francia cég alapítóját másodfokon a dél-franciaországi Aix-en-Provence város büntetőbírósága.

Az első fokon 2013-ban született ítéletet megerősítve a bíróság 18 hónaptól három évig terjedő felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki a megszűnt Poly Implant Prothese (PIP) francia cég további négy vezetőjére.

A 76 éves cégalapítónak 75 ezer euró (22,5 millió forint) pénzbírságot is be kell fizetnie, valamint örökre eltiltották az egészségügyi szektorban való működéstől és bármilyen cég vezetésétől.

Valamennyi vádlottat súlyos csalásban, egyebek közt a TÜV német minőségtanúsító intézet hamis mintákkal történő félrevezetésében mondta ki bűnösnek a bíróság. A szabadlábon védekező cégalapító ellen további két per van folyamatban a mellimplantátum-botránnyal összefüggésben.

A francia kisvállalkozás tíz éven át gyártotta és forgalmazta az egész világon a szakadásveszélyes mellimplantátumot, amelyhez nem engedélyezett szilikongélt használtak az illetékes hatóságok tudta nélkül.

Jean-Claude Mas még a botrány 2010-es kitörése után és a perben is azt állította, hogy a gél "tökéletes" volt.

Az egészségügyi termékekkel foglalkozó francia hivatal (AFSSAPS) megállapította, hogy a nem engedélyezett gél, amely a tizedébe kerül az egészségügyi előírásoknak megfelelő anyagnak, öt százalékkal megnöveli az implantátum borításában a szakadás kockázatát, így a szilikon szivárgását és a környező szövetek gyulladását. A betéteket ezért 2010 elején visszahívták a piacról. Addigra 7500 szakadást és 3000 esetben gyulladásos reakciókat állapítottak meg.

Az 1991-ben alapított és 2010-ben csődöt jelentő PIP egy időben az ágazat harmadik legnagyobb cége volt. Termelésének 80 százalékát latin-amerikai országokba exportálta, de a világon összesen 65 országban mintegy 300 ezer nő visel PIP-mellimplantátumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában