Ország-világ

2016.04.19. 12:21

Több mint 400 kiló kokaint foglaltak le a rendőrök Kínában

Ez az eddigi egyik legnagyobb drogfogás az országban. A kézre kerített kilenc kábítószercsempészre halál várhat.

Több mint 400 tonna kokaint foglaltak le a rendőrök Kínában, ez az eddigi egyik legnagyobb drogfogás az országban. A kézre kerített kilenc kábítószercsempészre, köztük öt hongkongira halál várhat - jelentette kedden a South China Morning Post című helyi lap.

A kínai rendőrök a Hongkonggal szomszédos kínai szárazföldi településeken csaptak le a csempészek és értékesítők hálózatának tagjaira, az árura, a 400,5 kilogramm kokainra két búvóhelyül szolgáló sencseni lakásban bukkantak. Értékét 21,2 milliárd forintra becsülték.

A jól szervezett, szállításra, tárolásra és elosztásra szerveződött hálózat egy hongkongi drogbáró irányításával működött. Egyik tagjukat Ho Si Minh-városban fogták el a vietnami hatóságok közreműködésével. Az elfogottak között sajtóértesülések szerint a hongkongi alvilág "komoly múlttal" rendelkező tagjai is megtalálhatók.

Az új Kína történelmének eddigi legnagyobb kokainfogása is Dél-Kínában történt még 2008-ban. A közbiztonsági szervek akkor 530 kilogrammot foglaltak le a kábítószerből. Hongkongban 2012 júliusában jegyezték fel a rekordot: 649 kilogramm kokaint találtak egy Dél-Amerikában feladott konténerben.

Kínában rendkívül súlyos büntetés jár a kábítószerekkel kapcsolatos bűncselekmények elkövetőinek, nem ritka a halálbüntetés kiszabása sem. A törvények szerint például 50 gramm vagy annál nagyobb mennyiségű kokain csempészése, szállítása, értékesítése és gyártása 15 évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel, de akár halállal is büntethető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában