Ország-világ

2016.03.05. 13:36

Tóbiás: a kormány morális válságban van

Az MSZP elnöke szerint a kormány önmaga hasznára fordítja a köz javát, és nem az országot szolgálja.

A kormány morális válságban van, mert önmaga hasznára fordítja a köz javát, és nem az országot szolgálja - fogalmazott az MSZP elnöke szombaton pártja nőnapi konferenciáján, Budapesten.

Tóbiás József szerint a magyar kormánynak az az érdeke, hogy a társadalmi különbségeket tovább feszítse, mert így a magyarok kiszolgáltatottá, fenyegethetővé válhatnak. A magyar kormány nem törekszik az esélyegyenlőségre, mert nem a nép barátja, igazságtalan, mert beszédben igen, de tettekben nem nőbarát és nem demokrata - értékelte.

Az Egyenlő munkáért egyenlő bért című - az MSZP Nőtagozata, a brüsszeli Foundation for European Progressive Studies (FEPS) és a Táncsics Mihály Alapítvány által szervezett - konferencián beszédében a pártelnök úgy fogalmazott, a Fidesz-KDNP kormány politikájában a hangsúly a múlt századi férfi-női szerepek konzerválásán van. Ki kell mondani - hangsúlyozta -, "hogy az orbáni politika hat évében női honfitársaink tömegével maguk is hajlamossá válnak elfogadni, amit a politika sugall, hogy mi magyar állampolgárok nem vagyunk egyenlőek".

Tóbiás József szerint ma Magyarországon a legnagyobb probléma az aktív és passzív agresszió rendszerszintű létezése és ennek elfogadása. Ez a kormány nem lép fel szigorúan a nőket - és a gyermekeket - érintő bármilyen agresszió ellen - jelentette ki, hozzátéve, a félelem és fenyegetettség itatja át a mindennapokat.

Az MSZP elnöke szerint a "mi dolgunk, hogy kérlelhetetlenül fellépjünk az erőszak ellen", hiszen a kormány nem tesz ez ellen, tűri, s mintájában elfogadhatóvá teszi, hogy ez továbbra is előforduljon. Úgy vélte, hosszú távon a nevelés képes megoldani a mélyben gyökerező problémákat, a férfit arra kell nevelni, hogy gyengeség fizikai fölényével visszaélni, a nőket pedig arra, hogy semmilyen körülmények között nem megengedhető az erőszak.

A "centrális erőtér" logikája kizárólag a hagyományos konzervatív családmodell érvényre jutásának kedvez, aki vagy amely család ettől eltér, azt nem fogadják el azonos értékként - utalt az egyszülős vagy gyermektelen háztartásokra a politikus. "Sőt egyenesen megbélyegzik őket, s mivel nem tekintik normálisnak" - fogalmazott.

Tóbiás József úgy vélte, a család nem "kőbe vésett műalkotás", hanem társadalmi (élet)közösség, és ahogy nem lehetnek másodrendű állampolgárok, úgy másodrendű családok sem.

Beszédében a pártelnök kitért arra, hogy évtizedek alatt nem sikerült egy szintre hozni a női és férfi munkavállalók bérét, a jelenlegi kormány pedig mesterségesen alacsonyan tartja a béreket, és nem hajt végre fizetésemelést éppen azokban a szakmákban, ahol a nők felülreprezentáltak.

A szocialista politikus szerint a nőket segíteni kell abban, hogy - jogaikkal élve - családot alapítsanak, gyermeket nevelhessenek, férjhez menjenek és dolgozhassanak, ha akarnak, de nem válhatnak másodrendűvé és megbélyegezetté azért, mert nem egy politikai vezetés vágyainak megfelelő életet élnek.

Tóbiás József utalt arra, hogy a szocialista kormányok annak idején megengedőek, szabadabbak voltak, nem akartak erőszakosan beavatkozni a társadalmi viszonyokba, ugyanakkor nem mérték fel helyesen: tudatosabb társadalompolitikára és társadalmi nevelésre van szükség.

A konferencia előtt Gurmai Zita, a szocialista párt nőtagozatának elnöke arról beszélt, hogy a Fidesz kivérezteti azokat az ágazatokat, ahol többségében nők dolgoznak, így semmi ok nincs az ünneplésre. A Fidesz a nőknek is meg akarja mondani, hogy mit csináljanak - mondta az európai parlamenti politikus, hozzátéve, a kormánynak nem tanácsokat kellene adnia, hanem a gyermekvállalást támogatnia.

Úgy vélte, egyre többen ismerik fel, hogy az MSZP-nek igaza van, amikor a dolgozói fizetések emelését szorgalmazza, hiszen látható, hogy az állam egyre rosszabbul működik, nő a szegénység.

Gurmai Zita azt mondta, a kormány az oktatásban már elismerte, hogy "túltolták a biciklit", és azt javasolta, hogy az "Orbán-kormány is távozzon, "tolják el a biciklit".

A múltba forduló, életidegen, jobboldali politikával szemben van baloldali megoldás - mondta Gurmai Zita utalva arra, hogy készül az MSZP nőprogramja.

A konferencia előtt az MSZP Nőtagozata közéleti díjat adományozott Ágh Attila politológusnak, Endrei Judit szerkesztő-műsorvezetőnek, Kulka János színművésznek, Pia Locatelli olasz és Nina Zivanovic szerb politikusnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában