Ország-világ

2016.03.14. 07:20

Rogán: Magyarország függetlenségét veszélyezteti a menekültkvóta

A miniszter kiemelte, a magyar szabadságot 1848-ban ki kellett vívni, ki kellett harcolni, "ma viszont meg kell védeni a szabadságot, a szuverenitást".

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerint Magyarország függetlenségét veszélyezteti az Európai Unió döntése a bevándorlók kötelező szétosztásáról. A Magyar Hírlap hétfői számában megjelent interjúban Rogán Antal kiemelte: a magyar szabadságot 1848-ban ki kellett vívni, ki kellett harcolni, "ma viszont meg kell védeni a szabadságot, a szuverenitást".

Százhúszezer ember betelepítéséről az unió már döntést hozott, ezt Magyarország és Szlovákia közösen megtámadta az Európai Bíróságon - idézte fel a miniszter, hozzátéve, hogy most "sok százezer, sőt, milliónyi bevándorló folyamatos, éveken keresztül tartó kötelező betelepítését készítik elő". Rogán Antal szerint abban mindenki egyetért, hogy a kötelező kvóta nem nemzetközi jogi, hanem szuverenitási kérdés. Ezért meggyőződésük szerint erről "nemcsak hogy lehet, de kell is népszavazást tartani".

A miniszter azt is elmondta, hogy a népszavazási törvény módosítására a kormánynak nem lesz önálló javaslata, a Nemzeti Választási Bizottság kezdeményezését szeretnék megtárgyalni és a parlament elé terjeszteni. A pedagógusok tiltakozása kapcsán Rogán Antal kiemelte, hogy a kormány 2012 óta folyamatosan teszi vissza a - korábban az MSZP-SZDSZ kormányok által kivont - pénzt a közoktatásba, s a pedagógusok voltak az elsők, akik béremelést kaptak. Ezzel együtt a miniszter hozzátette: a Köznevelési Kerekasztal tárgyalásai alapján Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Palkovics László államtitkár bármilyen változtatást kezdeményezhet.

Rogán Antal kitért arra is, hogy a jövő évi költségvetésben a gazdasági növekedés érdekében különösen sok pénzt fognak szánni az Otthonteremtési Programra. Emellett jövőre csökkenthetik az szja-t, de az is lehetséges, hogy a bérnek lesz járulékmentes része - mondta Rogán Antal, aki szerint mindkettővel jobban járnak a magyar munkavállalók. A cafeteriarendszer jövőjéről azt mondta: a jelenlegi cafetériaelemeket leginkább a szociális üdültetés, gyermeküdültetés irányába viszik el, és gondolkodnak a járulékmentes jövedelem bevezetésében. Erről azonban - mint kiemelte - először beszélni kell a vállalkozókkal, hiszen csak olyan béremelés képzelhető el, amit ők ki tudnak gazdálkodni, ami nem veszélyezteti a növekedést. Ha a vállalkozók elfogadják, hogy a jövőben a béremelés jelentős része járulékmentes lehet, akkor az embereknek több jut - hangsúlyozta a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában