Ország-világ

2016.03.23. 14:21

Öt év börtönte ítéltek egy ellenzéki bloggert

Nguyen Huu Vinht, aki egy néhai vietnámi miniszter fia és 1999-ig rendőr volt, a szerdán kezdődött perben még aznap öt év börtönbüntetésre ítélték.

Bíróság elé állítottak egy kiemelkedő ellenzéki bloggert Vietnamban. Nguyen Huu Vinht, aki egy néhai miniszter fia és 1999-ig rendőr volt, a szerdán kezdődött perben még aznap öt év börtönbüntetésre ítélték.

Az 59 éves Vinh (másik nevén Anh Ba Sam) és 35 éves asszisztensnője, Nguyen Thi Minh Thuy azzal a váddal állt a bíróság előtt, hogy a demokratikus szabadságjogokkal visszaélve megsértette az állam érdekeit. 2014. májusi letartóztatásuk óta börtönben vannak.

Az asszisztensnőt a bírák három év szabadságvesztéssel sújtották.

Vinh, akinek apja nemcsak miniszter volt, hanem moszkvai nagykövet is a Szovjetunió idején, miután leszerelt a rendőrségtől, magánnyomozó céget alapított. 2007-ben hozta létre első internetes naplóját, majd 2013-ban Polgárjogok címmel egy másikat, 2014-ben pedig Vietnami Történetírás címmel egy harmadikat.

Blogjaiban szemlézte az állami média és más ellenzéki aktivisták politikai, társadalmi, gazdasági és kulturális híreit. A vádirat szerint a két utóbbi blogon megjelent mintegy kéttucatnyi cikk eltorzítva állítja be a kormányzó kommunista párt politikáját.

A cikkek "egyoldalú, pesszimista nézetről tanúskodnak, aggodalmat és bizalmatlanságot keltenek a társadalomban a párt és a kormány iránt" - írta az ügyészség.

A vádlottak tagadták bűnösségüket. Vinh ügyvédje "abszurdnak" nevezte az eljárást.

A per kezdetekor több tucatnyian a blogger fotóját a magasba tartva követelték a férfi szabadon engedését. A tiltakozókat feloszlatta a rendőrség, legkevesebb két embert őrizetbe vettek.

Több nemzetközi jogvédő szervezet és nyugati kormány bírálja rendszeresen Vietnamot olyan ellenzékiek bebörtönzése miatt, akik békésen fejtik ki véleményüket. Hanoi tagadja ezt, azt állítja, hogy csak a törvényszegőket börtönzik be. A Riporterek Határok Nélkül nevű jogvédő szervezet nyilvántartása szerint Vietnamban 30 ellenzéki blogger van börtönben, amivel az ország Kína után második a világon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában