Ország-világ

2016.03.14. 11:18

Órákig hurcoltak a mentők egy nőt, a kórházba érve meghalt

Nem volt szabad ágy az intenzív osztályokon, ezért jártak vele kórházról kórházra. Az OMSZ szerint mindez nem igaz.

A 37 éves külföldi nő múlt héten szerdán a budai Böszörményi út egyik irodaháza előtt fél háromkor esett össze. A gyorsan kiérkező mentők agyvérzésre gyanakodtak, de még négy órába tellett, mire az asszony műtőbe került - írja a Népszabadság.

A kórházak intenzív osztályain ugyanis nem volt szabad hely. A nő vgül fél hétkor került műtőbe, hogy a hasában elrepedt főütőeret megstoppolják. Bár a beavatkozás sikerült, a beteg később a kórházban meghalt.

Aortarepedés esetén az életbenmaradási esély igen csekély, a beteg talán akkor lett volna menthető, ha a például a Városmajor utcai érklinikán, műtét közben szakad át a verőere, de ezzel együtt, a 37 éves nő esélyeit rontotta, hogy órákat töltött a mentőautóban.

A cikk szerint az aznapi ágynyilvántartás szerint a főváros csaknem háromszáz intenzíves ágyának mindössze tíz százaléka volt szabad. Az olyan nagy intézmények, ahol garantáltan el tudnának látni bármilyen diagnózissal érkező beteget, minden ágyukra kitették a foglalt táblát.

Az Országos Mentőszolgálat sajtóközleményben reagált a történtekre. A közlemény szerint a Népszabadság cikke valótlanul állítja, hogy"Órákig hurcolászták a budapesti mentők a nőt, mire találtak kórházat, és ott meghalt".

A valóság az, hogy a beteget a mentők  a szükséges helyszíni ellátás után egyenesen az őt felvevő gyógyintézetbe szállították. A segélyhívás 14:32-kor érkezett, a beteg a helyszíni beavatkozások után 15.30-kor megérkezett az átvevő kórházba, így valótlan és félrevezető a cikk azon állítása is, hogy "a 37 éves nő esélyeit rontotta, hogy órákat töltött a mentőautóban".

"A beteg állapotáról, az ellátás elemeiről természetesen nem adhatunk részletes tájékoztatást, az azonban elmondható, hogy a mentők a helyszínen és később a kórházi személyzettel együtt is elszántan harcoltak a beteg megmentéséért.

Sajnálatos, hogy az újságíró annak ellenére írta meg valótlan tartalmú cikkét, hogy a fenti tényeket írásos válaszunkból megismerhette" - tette hozzá Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában