Ország-világ

2016.03.07. 14:20

OGY - Oktatási kérdések és vasárnapos népszavazás napirend előtt

Az alacsony dolgozói fizetésekről, a klímaváltozásról, a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezésről és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működéséről, illetve oktatási kérdésekről volt szó napirend előtt hétfőn az Országgyűlésben.

1. rész


Az alacsony dolgozói fizetésekről, a klímaváltozásról, a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezésről és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működéséről, illetve oktatási kérdésekről volt szó napirend előtt hétfőn az Országgyűlésben.


LMP: ne az állami vezetők, hanem a dolgozók bérét emeljék! 


Szél Bernadett (LMP) azt követelte, hogy ne az állami vezetőket stafírozza ki a kormány, hanem a dolgozók bérét emelje. Szerinte ha az állami vezetőkről van szó, a kormány hamar belátja, hogy bérfelzárkóztatásra van szükség, de ha a dolgozók magyar emberekről, akkor rögtön előjön a kis lépések politikájával. Ez a kétsebességes Magyarország - hangoztatta. Példaként a jegybank vezetőinek múlt héten megemelt milliós fizetését említette. 


Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiaci államtitkára a béremelést azzal indokolta, az állami vezetőknek versenyképes jövedelmet kell biztosítani. 


Szólt arról, hogy 2010 és 2015 között 10 százalékkal emelkedtek reálbérek, a minimálbér nettó és bruttó összege is jelentősen emelkedett. Hozzátette: az Eurostat adatai szerint 2004 óta a magyar átlagbér az uniós átlag 26 százalékáról 29 százalékára nőtt. 


KDNP: Magyarország is jelentős erőfeszítéseket tesz a klímaváltozás megállításáért 


Aradszki András (KDNP) a Nemzetközi Energia Ügynökség évente megjelenő kiadványának pénteki magyarországi bemutatója kapcsán beszélt arról, hogy a 2015-ös kiadvány középpontjában a klímaváltozás áll. Szerinte globális problémáról van szó, és Magyarország jelentős erőfeszítéseket tesz ennek megállításáért. Ugyanakkor az országok csak együtt teljesíthetik azt az ambiciózus vállalást, hogy 2050-re megszűnjön a klímát terhelő emberi tevékenység - mutatott rá. 


Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szerint Magyarország jó úton halad a nemzetközi vállalások teljesítésében. A Magyarország számára meghatározó energiapolitikai igazodási pontok között említette az Európa 2020 stratégiát, a 2030-ig szóló uniós klíma- és energiapolitikai keretet, illetve az energiaunió politikai koncepcióját.     


MSZP: jogtipró díj Orbán Viktornak 


Harangozó Tamás (MSZP) azt firtatta, mit tett a kormány, a rendőrség és az ügyészség amiatt, hogy február 23-án "bőrfejű verőlegények" "elfoglalták" a Nemzeti Választási Irodát (NVI) és akadályozták a szocialista Nyakó Istvánt, hogy jogszerűen benyújtsa népszavazási kezdeményezését a vasárnapi boltzár eltörlése ügyében. A magyar államot támadás érte és ők nézik tétlenül? - kérdezte. 


Az ellenzéki politikus szerint amíg a felelősöket nem büntetik meg, amíg Kubatov Gábor szerepét nem tisztázzák és nem távolítják el a Fidesz alelnöki posztjáról, addig teljesen jogosan gondolja az ország, Orbán Viktor személyes utasítására akadályozták meg a népszavazást. 


Ezt az utasítást pedig Kubatov Gábor a Fradi Security-hez köthető verőlegényekkel hajtatta végre; ez a látszat, és ezt eddig senki nem cáfolta - jelentette ki. Elmondta, csak azt követően lehet beszélni a népszavazási törvény módosításáról, hogy ha tisztázták az ügyet. Beszéde után "a jogtiprót díjat", egy fél bakancsot helyezett a miniszterelnök asztalára a parlamenti patkóban. 


Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor kezdeményezte a népszavazási törvény módosítását, és egyben felkérte a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökét, hogy tegyen arra javaslatot. 


Rámutatott, hogy több, baloldalhoz köthető népszavazási kezdeményezést is hitelesített az elmúlt időszakban az NVB, de egyikhez sem sikerült összegyűjteni a szükséges aláírást. Az államtitkár szerint lehet, hogy ez a sikertelenség is ingerli baloldalt. 


Völner Pál szerint 2006-ban a szocialisták által vezényelt alakulatok állami erőszakkal, verőlegényekkel szétvertek legális demonstrációt. Akkor milyen eredményre vezettek a nyomozások? - firtatta. 


Jobbik: ellehetetlenítettek egy pedagógust 


Dúró Dóra (Jobbik) kifogásolta, hogy ellehetetlenítettek egy intézményvezető-helyettest, Ablonci Diánát, aki jelezte a tankerületnél, hogy úgy foglalkoztatnak megbízási szerződéssel pedagógusokat, hogy ők közben közalkalmazottként is a Kliknek dolgoznak. Jelezte, a Jobbik feljelentést tesz az ügyben. 


Az ellenzéki képviselő a Klik átszervezésével kapcsolatban érdeklődött, majd azt kérte, ha valóban fontos az oktatás, akkor a pénzt ne sajnálják ettől a területtől. 


Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatási államtitkára a konkrét ügyben vizsgálatot ígért. 


Elmondta, hogy a Klik átszervezése megkezdődött; először az adósságállománytól szabadítják meg, majd a köznevelési kerekasztalon kialakult javaslatnak megfelelően július 1-jétől új szervezeti formában működik. 


Fidesz: nem lehet a gyerekek mögé bújni 


Németh Szilárd (Fidesz) azt javasolta, Harangozó Tamásnak, hogy vigye el "a véres bakancsot", valószínűleg hiányzik egy 2006-os verőlegényük lábáról. Elmondta, a miniszterelnök és a kormánypárt is hitet tettek amellett, hogy a népszavazást legerősebb legitimációs forrásnak tartják. 


A kormánypárti politikus a múlt hét hétfői oktatási demonstráció kapcsán beszélt arról is, hogy a felnőttek nem használhatják a eszközként a gyereket. Közölte, a politikának nincs helye az iskolában, a felnőttek nem bújhatnak a gyáván a gyerekek háta mögé konfliktusaikban. 


Soltész Miklós, az Emmi társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár az oktatás területén megtett kormányzati intézkedéseket vette számban, például a pedagógusbéremelést, az iskolák felújítását, az ingyenes étkeztetés biztosítását. Szerinte ezeket az eredményeket akarják a baloldalon elvitatni. 


2. rész

A Városliget átalakítása, a kötelező betelepítési kvóta témája, az állami cégvezetők bére és az egészségügy helyzete is téma volt hétfőn a parlamentben, a kérdések között.  


MSZP: a többség elutasítja a Városliget beépítését 


Tóth Csaba (MSZP) a Városliget tervezett átalakításáról beszélt, jelezve: egy közvélemény-kutató cég felmérése szerint a megkérdezettek túlnyomó többsége elutasítja a terület beépítését. A kormány továbbra is ragaszkodik az új városligeti épületekhez? - kérdezte. 


Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár azt válaszolta: komoly tervpályázaton választották ki a megépítendő épületeket, amelyek gyarapíthatják a magyar múzeumi világot. A projektnek része ugyanakkor a zöldfelület növelése is - jegyezte meg. 


Jobbik: a visszatoloncolások ellen is küzdjön a kormány! 


Z. Kárpát Dániel (Jobbik) azt szorgalmazta, hogy ne csak a kötelező kvóta ellen küzdjön a kormány, hanem a visszatoloncolások veszélye ellen is. Hajlandóak-e utóbbira is kiterjeszteni a népszavazási kérdést? - kérdezte a kabinetet. 


Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára reagálásában azt mondta, a kormány álláspontja egyértelmű: a kötelező kvóta értelmetlen, jogtalan, növeli a terrorveszélyt, ezért minden eszközzel - közte a népszavazással - fellépnek ellene. 


Az LMP az állami cégvezetők béréről 


Szél Bernadett (LMP) az állami cégvezetők illetményemeléséről, a bérekbe beépített prémiumokról érdeklődött. 


Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára közölte: a minisztérium gazdasági társaságainál a vezetők esetében a korábbi években az alapbérek nem változtak, azokba a prémiumokat sem építették bele. A szóban forgó vezető állású munkavállalóknak - a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a Szerencsejáték Zrt., az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és a MÁV Zrt. első számú vezetője kivételével - az elmúlt években meghatározott alapbére és az adható prémium teljes összege éves szinten az idén kisebb a korábbiaknál. 


Fidesz: milyen egészségügyi fejlesztések lesznek a következő években? 


Vécsey László (Fidesz) azt kérdezte, hogy az erőforrás-minisztérium milyen egészségügyi fejlesztéseket tervez a 2014-2020-as európai uniós ciklusban. Megjegyezte, hogy az elmúlt években az egészségügyi intézmények 70 százalékában voltak felújítások. 


Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár elmondta, fejleszteni tervezik a gyermeksürgősségi ellátást, a gyermek- és ifjúságpszichiátriai ágazatot, és nővérszállókat is fel akarnak újítani. Közölte: az elkövetkező egy-két évben több mint százmilliárd forint fejlesztési forrást kívánnak felhasználni. 


MSZP: a vásárosnaményi kistérségben egy ügyeletes háziorvos jut több mint 30 ezer emberre 


Tukacs István (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a vásárosnaményi kistérségben egy ügyeletes háziorvos jut több mint 30 ezer emberre. 


Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár azt felelte: az elmúlt időszakban az alapellátásba a korábbinál 40 százalékkal több forrás került. Tukacs István konkrét felvetésére azt válaszolta: az említett kistérségi társulás döntött úgy, hogy a korábbi kettő helyett egy orvossal láttatja el a feladatokat. 


Jobbik: romokban az egészségügy 


Rig Lajos (MSZP) szintén egészségügyi témában szólalt fel. Az ágazat szerinte romokban van, már a legkisebb eszközök beszerzése is komoly gondot jelent sok kórháznak, sőt - mondta - van, ahol már teára sem futja. 


Erre a kérdésre is az egészségügyi államtitkár válaszolt, közölve: tavaly jelentősen csökkent a kórházak adósságállománya. Az intézményrendszer előrébb van, mint egy évvel ezelőtt - fogalmazott Ónodi-Szűcs Zoltán. 


LMP: csökkentek a köznevelési források 


Schmuck Erzsébet (LMP) szerint érdemi forrásbevonás nélkül nem lehet működőképessé tenni a közoktatást. Hangsúlyozta: az elmúlt években nem került plusz forrás az ágazatba, ráadásul a pedagógusbér-emelés többletköltségét is más oktatási kiadások rovására finanszírozzák. A leendő oktatási reformban emelik az ágazat forrásait? - kérdezte. 


Tállai András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára visszautasította az LMP-s képviselő szavait, kijelentve: igenis kerültek plusz források a köznevelési rendszerbe. Az azonban tény, hogy a reformok "kiteljesedése" még folyamatban van - tette hozzá. 


Fidesz: óvodákat zárnának be Szegeden 


B. Nagy László (Fidesz) arról beszélt felszólalásában, hogy Szeged szocialista vezetése - a szülői tiltakozások ellenére - óvodákat zárna be, köztük olyat is, ahol folyamatos volt a túljelentkezés. 


Palkovics László oktatási államtitkár azt mondta: ez a lépés az óvodáskorúak jövőbeli lehetőségeit veszélyezteti. 


MSZP: pályázatot írtak ki az ó- és középkori szakképzés kutatására 


Heringes Anita (MSZP) azt kifogásolta, hogy kiírtak egy olyan 8 millió forintos pályázatot, amelynek során az ó- és középkori szak- és felnőttképzést kutatnák. 


Cseresnyés Péter, a nemzetgazdasági tárca munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a képzések történeti előzményeinek kutatása Európában is egyre hangsúlyosabbá válik. 


Jobbik: mi lesz az állatvédelmi törvényben? 


Egyed Zsolt (Jobbik) arról érdeklődött, mit tartalmaz majd az állatvédelmi törvényjavaslat, hol tartanak az egyeztetések. 


Völner Pál igazságügyi minisztériumi államtitkár válaszában hangsúlyozta, a kormányzat célkitűzése az, hogy minél kevesebb állat essen kínzás áldozatául. A tárca konzultációt hirdetett állatvédelmi szervezetekkel. 


3. rész

A kaszinókról, a budai villamosokról, Tőkés Lászlóról, a turizmus jövőjéről, a vasútfejlesztésről a szakképzésről és a helikopter-beszerzésről is szó volt a kérdések során, az Országgyűlés hétfői ülésén.   


LMP: amíg nem kötik be a kaszinókat a NAV-hoz, zárják be őket! 


Ikotity István (LMP) azt sürgette, hogy amíg nincsenek bekötve a kaszinók a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), addig zárják be azokat. Szerinte hiányzik a megfelelő játékosvédelem, a szabályokat vagy betartják, vagy nem. 


Tállai András, a nemzetgazdasági tárca parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára erre válaszul közölte: az új játékosvédelmi kormányrendelet már hatályos, és reményeik szerint áttörést hoz. 


MSZP: sok a probléma a budai fonódó villamossal 


Kiss László (MSZP) a budai fonódó villamos III. kerületi tapasztalatairól beszélt, több problémára is felhívva a figyelmet, így például a megállók "hullámzó felszereltségére" és sok a torlódásra. 


Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár úgy reagált, tolmácsolni fogják a megjegyzéseket a fővárosi önkormányzatnak. 


Jobbik: kiáll-e a kormány Tőkés László mellett?  


Szávay István (Jobbik) arra kérdezett rá: kiáll-e a kormány Tőkés László EP-képviselő és kérése, a "védhatalmi" státusz mellett, miután Klaus Iohannis államfő visszavonta tőle a Románia csillaga érdemrend lovagi fokozatát. 


Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség államtitkára kijelentette: Tőkés László szerepe a romániai forradalomban elvitathatatlan. A visszavonást egész Erdély és a magyar nemzet szempontjából sértésnek ítélte, és hangsúlyozta: az erdélyi autonómiatörekvést a kormány támogatja.  


LMP: a miniszterelnök lányához igazítanak egy ágazatot?  


Schmuck Erzsébet (LMP) szerint a turizmus átalakításával a miniszterelnök lányának kíván helyet csinálni a kormány. Kijelentette azt is: a jól működő ágazat nem szorul a kabinet segítségére.  


Tállai András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára úgy felelt: a turizmus szabályozása, az intézmények működtetése és a fejlesztés jelenleg a tárcája feladata és azt is szeretnék, ha ez a jövőben is így maradna.  


MSZP: mikor lesz valóban élmény a vasúton utazás?  


Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) a közlekedéspolitikai államtitkártól várt választ arra: mikor fejlesztik a vasúton a távolsági járatokat, és "mire gondolt, amikor azt mondta, hogy az utazás élmény a vasúton".  


Tasó László, a fejlesztési tárca államtitkára a kérdést provokációnak minősítette és kijelentette: a képviselő a kérdésével a 38 ezer vasúti dolgozóról állította, hogy nem végzi jól a munkáját. Hozzátette: például Hajdú-Bihar megyében sosem volt még olyan közlekedésfejlesztés, ami várható.  


A Jobbik növelné a pedagógiai asszisztensek kedvezményét  


Farkas Gergely (Jobbik) azt kérdezte: a pedagógiai, gyógypedagógiai asszisztensek miért nem kapnak pedagógus igazolványt, amellyel akár havi tízezer forintot is megtakaríthatnának?  


Palkovics László oktatási államtitkár kijelentette: a jogalkotói szándék arra irányult, hogy megmaradjanak a kedvezmények a korábbi jogosultak számára, a kiterjesztésnek költségvetési akadálya volt.   


Az MSZP a szakképzés fejlesztését szorgalmazta   


Gúr Nándor (MSZP) az elvándorlásról szólva azt kérdezte: miért nem biztosítanak kellő forrást a szakképzésbe felvettek arányának növelésére, és arra, hogy olyan végzettséget szerezzenek az emberek, amivel helyt állhatnak a munkaerőpiacon. 


Cseresnyés Péter államtitkár kijelentette: számtalan lépéssel kívántak javítani a szakképzés színvonalán. Hozzátette: ennek megfelelően növekednek a reálbérek. Szólt a duális képzés előnyeiről és az oktatói béremelésről.  


A Jobbik a fogyatékkal élők felsőoktatási nehézségeire mutatott rá  


Vágó Sebestyén (Jobbik) egy kerekesszékes lány nehézségeire mutatott rá, aki megfelelő kollégium hiányában nem tudja folytatni felsőoktatási tanulmányait. Hányan lehetnek, akik emiatt meg sem próbálkoznak a tanulással? - tette fel a kérdést.  


Palkovics László államtitkár elmondta: az előző tanévben több mint kétezer fogyatékkal élő tanulót regisztráltak. Rámutatott: amíg egy iskola nem tud megfelelő férőhelyet kiépíteni, addig más intézménnyel megállapodva kell biztosítani azt.  


MSZP: hogy áll a honvédség helikopter-beszerzése?  


Demeter Márta (MSZP) a honvédség helikopter-beszerzésére kérdezett rá, firtatva, miért tartozik a kérdés a Miniszterelnökséghez.  


Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: azért tárcája koordinálja a beszerzést, mert azt párhuzamosan kezelik a jelentkező polgári igényekkel, például a betegszállítás szükségleteivel. Szükségesnek ítélte a szállítókapacitás bővítését, közölte ugyanakkor: az idei és a jövő évi büdzsében nincs fedezet arra.  


Jobbik: mikor lesznek átláthatók a kórházi fertőzési jelentések?  


Lukács László (Jobbik) feltette a kérdést: valóban többen halnak-e meg kórházi fertőzésekben, mint közlekedési balesetben. Arra is választ várt: mikor lesznek átláthatók a fertőzési jelentések?   


Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta: a kórházi fertőzés problémája a világ minden pontján jelen van, az unióban is évente 37 ezer ember hal meg fertőzés miatt. Hangsúlyozta: a betegek nincsenek nagyobb veszélyben Magyarországon, mint bárhol az unióban. 


4. rész

Az azonnali kérdések között a választási irodánál történtekről, a migrációs válságról és a Mol-részvények, gáztározók megvásárlásáról volt szó hétfőn az Országgyűlésben.   

 

Az MSZP a bürokráciacsökkentést kérte számon  


Horváth Imre (MSZP) a bürokráciacsökkentést kérte számon a kormányon, kifogásolva, hogy nem lett egyszerűbb az adóbevallás, az ügyintézés.  


Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára úgy felelt: a kabinet célja az olcsóbb és hatékonyabb állam, ezért tervezik háttérintézmények megszüntetését vagy az ügyintézési idő csökkentését.  


Jobbik: hulladékégető épül-e Söptén?  


Hegedűs Lorántné (Jobbik) azt kérdezte: hulladékégető épül-e Söptén, Szombathelytől északra. Kik és milyen célból kívánnak területet vásárolni ezen helyeken a befektetők? 


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette: több nagyberuházásért van versenyben az ország jelenleg, ezek egyike az érintett területen épülne. A vállalat nevét egyelőre nem árulta el, de azt leszögezte: a termelő cégnek semmi köze a szemétégetéshez. 


MSZP: miért nem tettek semmit a szabályozás megváltoztatására 


Bárándy Gergely a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) történteket idézte  fel és azt mondta, ez példátlan a magyar demokrácia történetében. Felhívta a figyelmet, hogy az igazságügyminiszternek a demokrácia őrének kell lennie, de nem az, és a tárcánál még "sunnyognak" is. Fél éve tudják, hogy probléma van a szabályozással, miért nem tettek semmit? - kérdezte, és az ügy feltárását, az elkövetők megbüntetését követelte. 


Völner Pál államtitkár közölte: Orbán Viktor miniszterelnök már másnap leszögezte, hogy méltatlannak tekinti a kialakult helyzetet és kezdeményezi, hogy az NVI tegyen javaslatot az 1998-as szabályozás megváltoztatására. Szerinte olyan követelményeket kérnek számon, amelyek megoldásában ugyanakkor nem vesznek részt. Az NVI helyett a tárca nem tud eljárni, s a fenti ügyben büntetőeljárás zajlik - jegyezte meg.  


Jobbik: védjék meg a magyarokat!  


Bana Tibor a kormányfőtől származó idézeteket hozott és arról beszélt, hogy tapasztalataik szerint, a szavak és a tettek nincsenek összhangban egymással. Népszavazást kezdeményeznek a kvótarendszerrel összefüggésben, ezt támogatják, sőt már fél éve javasolták. Kitértek a helyi szintű javaslataikra, és arra hogy álljanak ellen, Körmenden, és Szentgotthárdon befogadó-állomásokat hozzanak létre. Felszólított, hogy védjék meg a magyarokat, a körmendieket, szentgotthárdiakat. 


Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte: Magyarország kivételesen biztonságos helyzetben van, és ez annak a bevándorlás-politikának az eredménye amivel sikerült az országra nehezedő migrációs nyomást csökkenteni. Ugyanakkor idén fenyeget annak a veszélye, hogy megismétlődnek a tavalyi események.  

Ezzel együtt rögzítette: Magyarországon bevándorlási tábornak helye nincs, rövid átmeneti szállásokra szükség lehet.  


LMP a Mol-részvények és a gáztározók megvásárlásáról 


Szél Bernadett arról beszélt, hogy az állam durván ráfizetett a Mol-részvények és gáztározók megvásárlására. Szerinte a két ügylettel a bajban lévő orosz gazdaságnak tettek szívességet. Az előbbivel a magyar adófizetők 200 milliárdot buktak és a kiszolgáltatottság az orosz energiaszektor felé nem csökkent. A másik ügyletre 265 milliárdot költöttek, miközben alig van bennük gáz. Mi indokolta ezeket a kirívóan drága vásárlásokat, kit fognak ezért felelősségre vonni? - kérdezte. 


Aradszky András államtitkár szerint a képviselő nem mond igazat, és tipikus brókerszemlélet uralkodik a kérdése mögött. Rámutatott: az árfolyam nyereségre vonatkozó észrevételeket tett, amely nem stratégiai és az ellátásbiztonságot középpontba helyező gondolkodást mutat.  


Megjegyezte: a Mol-részvények tulajdonlása óta 40 milliárdos kapott a magyar állam. 


Fidesz: milyen intézkedések várhatók a magyar emberek biztonságának megőrzésére? 


Vas Imre azt kérdezte honvédelmi minisztertől, milyen további intézkedéseket tesz a kormány a magyar emberek biztonságának megóvása érdekében. Kitért a kormányfő pénteki rádióinterjújára, és többek között kiemelte: a magyar kormány továbbra is támogatja Macedóniát, amely komoly erőfeszítéseket tesz, hogy kontrollálja az Európát elárasztó migráns tömeget. A miniszterelnök szólt arról is, felkészültek arra is, hogy a magyar-román határszakaszon felépítsék a fizikai határzárat - emlékeztetett a fideszes képviselő, aki megjegyezte még, hogy a migrációval szembeni hazai védekezés teljes költségét, ami mostanra eléri az 85 milliárdot, gyakorlatilag teljes egészében Magyarország biztosította. 


Vargha Tamás államtitkár kiemelte: a kormány azzal céllal tett és tesz mindent, hogy a magyar polgárokat megvédje, szavatolja a családok és gyermekek biztonságát. 


Kijelentette: nem fogják engedni, hogy erőszakos cselekmények történjenek, a kormány felkészült a válság kezelésére. Felidézte a három részből álló védvonal felállítását amely szavai szerint jól működik. Megígérte, ha szükséges a megerősítése, megteszik, és fel vannak készülve a magyar-román határon is a biztonsági határzár kialakítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában