Ország-világ

2016.03.20. 19:09

Kibertámadás bénította meg Svédország legolvasottabb online újságjait

Több órán keresztül összehangolt kibertámadás bénította meg Svédország legolvasottabb újságjainak online kiadását előző este - jelentette be vasárnap a svéd rendőrség.

Jeanette Gustafsdotter, a svéd sajtókiadók szövetségének elnöke szerint "rendkívül veszélyes és komoly" támadásról van szó.


A svéd hatóságok nyomozást indítottak egyelőre ismeretlen elkövető ellen és a titkosszolgálatokat is mozgósították az ügyben.

 

A támadások miatt helyi idő szerint szombat este nyolctól tizenegyig részben vagy teljesen elérhetetlen volt a Dagens Nyheter című napilap, a Svenska Dagbladet című stockholmi újság, az Expressen című svéd bulvárlap, az Aftonbladet című napilap, a Dagens Industri című üzleti újság, a Sydsvenskan című malmői újság és a Helsingborgs Dagblad című napilap.


A helyi médiában idézett szakértők szerint az internetes oldalak úgynevezett túlterheléses támadás (DDoS) áldozatai lettek. A DDoS (Distributed Denial of Service - megosztott szolgáltatás-megtagadással járó) támadás lényege, hogy vírussal fertőzött számítógépekről olyan nagy tömegű parancsot küldenek a rendszerbe, amelyet az nem tud feldolgozni.


Nem sokkal az első támadást megelőzően egy Twitter-oldalon a következő üzenet jelent meg: "a következő napokban a hamis propagandát terjesztő svéd kormányt és médiát támadás éri". Egy órával később újabb üzenet érkezett a Twitterre: "Tessék, ez történik, amikor hamis propagandát terjesztetek. Az Aftonbladet.se offline". 


A hatóságok közlése szerint a svéd kormányoldalakat nem érintette a támadás.


Anders Ygeman, a skandináv ország belügyminisztere azt mondta, nyugtalanítja a szólásszabadságra mért csapás, ugyanakkor óva intett az elhamarkodott következtetések levonásától.


Anders Ahlqvist rendőrségi szóvivő úgy nyilatkozott, a hackerek által használt számos IP-cím orosz volt, ez azonban nem jelenti automatikusan azt, hogy oroszok hajtották végre a támadásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában