Ország-világ

2016.03.22. 16:48

Iskolaigazgatók felhívása: adjunk időt a hivatalos tárgyalásokra!

Időt kér a hivatalos tárgyalások lefolytatására és türelemre szólít fel kilenc iskolaigazgató az oktatás átalakításáról szólva abban a felhívásban, amelynek az "Én tényleg tanítanék..." címet adták.

A kilenc intézményvezető által aláírt, az MTI-hez kedden eljuttatott közös közleményben az áll: a közoktatás helyzetével kapcsolatos tiltakozások hatására személyi változások történtek, megkezdődött a párbeszéd az oktatásirányítás és a pedagógusok között. 


Mint az aláírók visszaidézik: 2015 novemberében jelent meg a Miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestületének  nyílt levele, amelyhez sok közösség és magánszemély is csatlakozott, "elindítva ezzel azt a folyamatot, amelynek során az oktatásirányítás - felismerve több hibás döntését és annak következményeit - hozzálátott a rendszer átalakításához". 


A szakmai alapú megbeszéléseket azonban "politikai indíttatású megnyilvánulások zavarták meg". Egyrészt a hozzá nem értő és félrevezető elemzések, másrészt egyes csoportok és emberek "felhatalmazás nélküli, gyakran szakmai alapokat nélkülöző, vagy pártpolitikai indíttatású megszólalásai" - sorolják. 


Úgy folytatják: "adjunk időt" a hivatalos tárgyalások lefolytatására - "köznevelési kerekasztal, kormány és sztrájkbizottság" -, valamint bizalmat az új oktatási államtitkárnak, aki "elődeivel ellentétben partnernek tekinti a pedagógusokat". 


Mint állítják, nem várható, hogy néhány hét alatt minden kérdésben megállapodás születik. Egyes problémák alaposabb kutató- és tervezőmunkát igényelnek - fogalmaznak, példaként említve a NAT átalakítását és a tanulók túlterheltségének kérdését. 


"Várjuk a tárgyalások eredményét, a megállapodások mielőbb nyilvánosságra hozatalát!" - jelentik ki az aláírók, majd közleményüket zárva hozzáteszik: "én addig is tanítanék..." 


A közleményt a Béke Ligeti Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, a Petőfi Sándor és Dózsa György Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, az Eötvös József és Liszt Ferenc Általános Iskola, az Izsák Imre Általános Iskola, az Öveges József Általános Iskola, a Nyitott Ház Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, a Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium, a Zalaegerszegi Városi Középiskolai Kollégium, valamint a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium intézményvezetője írta alá. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában